JESIENNE DANIE NA ROZGRZANIE.

JESIENNE DANIE NA ROZGRZANIE.

Dyniowe szaleństwo w mojej kuchni trwa nadal.

Oprócz zupy dyniowej https://www.beataabramczyk.pl/?p=709 , którą prawie wszyscy już wprowadzili do swojej kuchni, mnie zamarzyła się potrawa na drugie danie. Po sprawdzeniu co też mam w lodówce skomponowałam prostą i bardzo szybką w wykonaniu potrawę, która na pewno jest dla nas zdrowa i przede wszystkim syta i rozgrzewająca.

O  wartościach dyni pisałam tutaj…https://www.beataabramczyk.pl/?p=426

A jarmuż ? Ma wiele dobroci w sobie.

Zawiera  przede wszystkim bardzo dużo wapnia co dla osób nie jedzących nabiału jest ważną informacją.

W 100 gramach jarmużu jest 157 mg wapnia. To więcej niż w 100 ml mleka.

Jest bogatym źródłem witamin: K, A oraz C. Bogaty w karetonoidy: beta-karoten, luteinę, zeaksantynę, które są przeciwutleniaczami  odpowiadającymi  za hamowanie szkodliwych procesów oksydacyjnych, może  więc zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych oraz układu krążenia, zwyrodnieniu plamki żółtej.

Jest cennym źródło sulforafanu, związku o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Zawiera indole, które hamują wydzielanie aktywnych estrogenów, dzięki czemu chronią przed rakiem piersi.

Jest również bogatym źródłem flawonoli o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.

Oczywiście aby uzyskać te wszystkie dobroci, które oferuje nam jarmuż najlepiej przygotowywać go na parze 3 – 4min.

Ale dla nas osób z chorą tarczycą jarmuż, który należy do  rodziny kapustowatych kryje również goitrogeny – związki  mające wpływ na metabolizm jodu, co za tym idzie obniżają jego stężenie w organizmie.

Jak możemy zniwelować to niekorzystne działanie?

Trzeba jarmuż gotować bez przykrycia. W wysokiej temperaturze goitrogeny ulatniają się. I jeżeli mamy nasze hormony tarczycowe w normie możemy korzystać z dobroci jarmużu.

Składniki:

1 mała dynia Muscat de Provence, czyli Prowansalska, Muszkatołowa lub Francuska (może być też Hokkaido)

duży pęczek jarmużu

szklanka ugotowanego ryżu basmati

mleczko kokosowe mała puszka

łyżka masła klarowanego

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2łyżeczki imbiru

1/2łyżeczki cary

sól

tymianek do posypania dyni

Wykonanie:

Ryż ugotuj według przepisu. Dynię umyj i pokrój w kostkę nasmaruj oliwą z oliwek, posyp solą i tymiankiem. Ułóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika 160 stopni  i piecz około 20 minut, aż będzie miękka ale nie rozgotowana.

Jarmuż  opłucz w dużej ilości wody, odsącz, wytnij gruby środkowy nerw i odrzucić. Następnie przelej wrzątkiem. Gdy przestygnie pokrój na mniejsze kawałki.

Na rozgrzaną patelnię daj łyżkę masła klarowanego, dodaj przyprawy kurkumę, imbir, cary, mieszaj by przyprawy nie przypaliły się. Jak poczujesz piękny zapach przypraw rozchodzący się po Twojej kuchni dodaj jarmuż i mleczko kokosowe. Na małym ogniu duś do miękkości, po czym dodaj upieczoną dynię i ugotowany ryż.Wszystko jeszcze chwilę mieszając delikatnie gotuj. Po połączeniu produktów nakładaj na talerz i zajadaj 🙂

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *