MAŁE CO NIECO NA SOBOTNI WIECZÓR :)

Z oknami już śnieg. Dzisiejszy dzień nastraja do wypicia ciepłej kawy, bądź herbaty rozgrzewającej  z cynamonem, imbirem i oczywiście do zjedzenia małego co nieco jak mawiał Kubuś Puchatek 🙂

W takie dni, kiedy nie musimy iść do pracy, spieszyć się,  powinnyśmy robić sobie i oczywiście domownikom małe, a może i duże przyjemności.

Dla mnie dzisiejszą przyjemnością było upieczenie ciasta, którym obdarowałam mojego syna.

Czy mu smakowało? Chyba tak bo z talerzyka zniknęły trzy kawałki z okruszkami 🙂

Podaje Wam przepis na szybkie sobotnie ciasto. U nas niedzieli chyba nie doczeka 🙂

Składniki;

1 szklanka mleka migdałowego

duża szklanka maki kukurydzianej

2 łyżki mąki ryżowej

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 jajko od szczęśliwej kury

1/2 łyżeczki sody

50g wiórków kokosowych

2 łyżeczki cukru pudru

ulubione dżemy, u mnie z czarnej porzeczki, morelowy

Wykonanie:

Do miski wlej szklankę mleka migdałowego, dodaj mąkę kukurydzianą, ryżową, sodę, cukier trzcinowy. Wszystkie te składniki wymieszaj mikserem. Oddziel żółtko od białka. Białko ubij z cukrem pudrem. Żółtko dodaj do ciasta i dalej miksuj, dodaj wiórki kokosowe. Gdy ciasto będzie miało konsystencję budyniu dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj całość łyżką drewnianą.

Przygotuj małą tortownicę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Ciasto delikatne przenieść  do tortownicy.

Piecz w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 40 min. (do suchego patyczka)

Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika. Wystudź, a następnie przekrój w poprzek na dwie części.

Dolną część posmaruj ulubionym dżemem. Ja smaruje spód ciasta w pasy na przemian raz jednym raz drugim dżemem. Smaki się mieszają i nigdy nie wiadomo jaki kawałek się trafi 🙂

Na koniec posyp cukrem pudrem.

Ciasto jest syte, pysznie smakuje też z mlekiem migdałowym z kakao. Ale taka rozpusta to już na przykład na  zimowe śniadanie niedzielne.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *