Pierogi bezglutenowe z kapust膮 i grzybami.馃檪Mniam 馃構

Pierogi bezglutenowe z kapust膮 i grzybami.馃檪Mniam 馃構

Coraz bardziej otacza mnie atmosfera nadchodz膮cych 艢wi膮t Bo偶ego Narodzenia.

Na stole wieniec adwentowy a w kuchni pomalutku聽 p贸艂ki zape艂niaj膮 si臋聽 produktami potrzebnymi na kolacj臋 wigilijn膮 i 艣wi臋ta. Rodzynki, 偶urawina, orzechy, migda艂y, kokos, daktyle, cynamon, kardamon, imbir, go藕dziki, wanilia… same dobroci, kt贸re mo偶na kupi膰 wcze艣niej. W spi偶arce przygotowane suszone grzyby, zio艂a, konfitury, suszone owoce.

Dzisiaj postanowi艂am uruchomi膰 ju偶 kuchni臋 艣wi膮tecznie i聽 zrobi艂am pierogi z kapust膮 i grzybami (u mnie dzisiaj to pieczarki). Mo偶na je spokojnie zrobi膰 wczesnej i zamrozi膰. W Wigili臋 gotujemy tylko w du偶ym garnku聽 wod臋 z sol膮 i takie pierogi zamro偶one wrzucamy na gotuj膮c膮 si臋 wod臋.Gotujemy oko艂o 5-8min.a偶 wyp艂yn膮 na powierzchni臋.

Oczywi艣cie cz臋艣膰 musia艂am ugotowa膰 od razu aby domownicy mogli cho膰 troszeczk臋 spr贸bowa膰 馃構

My艣l臋, 偶e przepis na pierogi bezglutenowe z kapust膮 i grzybami mo偶e Wam si臋 przyda膰.馃檪

Sk艂adniki:

Farsz

50dag kapusty kiszonej

50dag pieczarek(oczywi艣cie mog膮 by膰 inne grzyby)

1 cebula

艂y偶ka mas艂a klarowanego

s贸l,pieprz do smaku

du偶a szczypta tymianku, majeranku

Kapust臋 kiszon膮聽聽 prze艂贸偶聽 na sito. Przep艂ucz zimn膮 wod膮 i jeszcze raz dobrze odced藕(ja wyciskam j膮 w r臋kach, aby wody by艂o jak najmniej).聽 Odci艣ni臋t膮 kapust臋 pokr贸j na ma艂e kawa艂ki i w艂贸偶 do garnka. Zalej niewielk膮 ilo艣ci膮 wrz膮cej wody( tak by woda nie przykrywa艂a kapusty). Gotuj oko艂o 30 min. Kapusta ma by膰 chrupka a nie rozgotowana.

Pieczarki op艂ucz i pokr贸j na drobn膮 kostk臋. Cebul臋 obierz i pokr贸j聽 drobno.

Na patelni rozgrzej 艂y偶k臋 mas艂a klarowanego. Dodaj cebul臋, podsma偶 j膮 troszeczk臋. Dodaj pokrojone pieczarki. Wszystko sma偶 do mi臋kko艣ci.聽 Dodaj tymianek, majeranek. Pod koniec sma偶enia dodaj ugotowan膮 kapust臋 i sma偶 jeszcze przez chwil臋. Dopraw sol膮 i pieprzem.

Gotowy farsz odstaw do wystygni臋cia.

A teraz ciasto na pierogi馃檪

To nie lada wyzwanie,聽 ale na pewno uda si臋 wspaniale.

Sk艂adniki:

1 szklanka m膮ki ziemniaczanej

3 szklanki m膮ki gryczanej

od聽 1 1/2聽 do 2 艂y偶ki oliwy z oliwek

oko艂o 2 szklanki gor膮cej wody( zalewa膰 m膮k臋 zaraz po zagotowaniu)

艂y偶eczka soli

Wykonanie:

M膮ki przesiej wraz z sol膮 do miski. Dodaj oliw臋 z oliwek. Zamieszaj. Powoli dolewaj gor膮c膮 wod臋, ca艂y czas mieszaj膮c. Tutaj przydadz膮 si臋 r臋kawiczki, poniewa偶 ciasto jest bardzo gor膮ce.Nie zra偶aj si臋, 偶e nie chce si臋 wi膮za膰 ze sob膮. To ciasto potrzebuje cierpliwo艣ci i trzeba go dosy膰 d艂ugo zagniata膰. Ja jak m膮ki聽 po艂膮cz膮聽 si臋 z wod膮 i oliw膮 i ciasto jest ju偶 w miar臋 sp贸jne, dziel臋 go na 4 cz臋艣ci i zagniatam ka偶d膮 cz臋艣膰 osobno. Pozosta艂e przykrywam 艣ciereczk膮 aby nie wysch艂o. Jak ciasto nabierze 聽 g艂adkiej i elastycznej konsystencji prze艂贸偶 na stolnic臋 i rozwa艂kuj. Mo偶esz podsypywa膰 m膮k膮 gryczan膮 gdyby si臋 lepi艂o. Z ciasta za pomoc膮 szklanki wycinamy kr膮偶ki聽 i nak艂adamy na nie farsz po czym lepimy brzegi. Tu uwaga ciasto jest delikatna wi臋c farszu dajemy niewiele i lepienie zaczynamy od 艣rodka pieroga.

W mi臋dzyczasie zagotuj wod臋 w du偶ym garnku. Os贸l j膮, a nast臋pnie delikatnie wrzu膰 pierogi. Gotuj maksymalnie 5聽 minut (zamro偶one troch臋 d艂u偶ej), a偶 wyp艂yn膮 na wierzch.

Podawaj z roztopionym mas艂em klarowanym b膮d藕 oliw膮 z oliwek i posiekan膮 pietruszk膮.

Smacznego馃榾



Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *