CO MÓWIĄ KOLORY NA TALERZU? KOLORY W SAŁATCE 🙂
Zdrowa i kolorowa sałatka to dobry początek każdego dnia i o każdej porze roku.
Zwłaszcza zimą kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych sezonowych warzyw i owoców jest dobrym posiłkiem na dostarczenie witamin, minerałów i uśmiechu 🙂
Zawsze takowy wywołuje u mnie paleta rożnych kolorów na moim talerzu.
Według mnie każdy posiłek oprócz tego, że powinien być zdrowy i smaczny powinien być również bardzo kolorowy.
Dostarcza wtedy nie tylko naszemu zmysłowi smaku rozkosznych przeżyć, naszemu organizmowi potrzebnych witamin i minerałów ale jest równocześnie przepiękną uczta dla naszego wzroku. To powoduje w naszym organizmie same dobre odczucia. Wydziela się serotonina hormon szczęścia a my jedząc taki posiłek czujemy się wspaniale. Na pewno przyznacie sami, że nawet najzdrowsze potrawy podane bez pomysłu i kolorów nie zachęcą nas do jedzenia tak samo jak pięknie podane dania w pełnej palecie barw.
CO MÓWIĄ KOLORY NA TALERZU? KOLORY W SAŁATCE 🙂
Kolory mogą nas leczyć i nie tylko dotyczy to kolorów, które znajdujemy na talerzu ale cały otaczający nas świat, w którym przebywamy jest piękną paletą kolorów z której powinniśmy czerpać jak najwięcej.
Jeżeli jednak chodzi o jedzenie to podstawowymi kolorami są:
Biały – kolor zimny, lekki. Kojarzy nam się głównie z nabiałem. Mlekiem, śmietaną, kefirem..
Żółty – kolor ciepły, u mnie wywołuje orzeźwienie np: lemoniada czy sorbet z cytryny. To kolor grejpfrutów, gruszek, kukurydzy, fasolki szparagowej czy sera, który ożywi nie jedno danie.
Pomarańczowy – kolor pobudzający apetyt, kolor słońca, który ociepla i daje poczucie komfortu. Dlatego tak często w zimne dni sięgamy po mandarynki, pomarańcze, marchew, dynię.
Czerwony – to kolor, który również pobudzi nasz apetyt. To kolor, który rozbudza,ożywia, rozgrzewa i wzmacnia. Dodaje optymizmu i chęci do działania. Wzbudza w nas energię dlatego powinien znaleźć się na naszym talerzu rano. To kolor malin, truskawek, porzeczek, papryki, pomidorów. Jako dodatek do potraw daje wrażenie doskonałego smaku szczególnie w sałatkach.
Fiolet – to kolor odpowiadający za spokój, relaks, emocje. Znajdziemy go w śliwkach, jagodach, winogronach, burakach, czerwonej kapuście, bakłażanie. To barwa nasycona dająca poczucie obfitości dlatego niewielka jej ilość sprawi, że nasza potrawa będzie wyglądać bardzo różnorodnie i pięknie.
Burgund – kolor czerwonego wina, wiśni, ciemnych czereśni. W smaku kojarzy się nam z czymś cierpkim, kwaśnym. Dodane do potrawy wzmacniają jej charakter dodają orzeźwienia.
Zieleń – to kolor spokoju kojarzący się z naturą i świeżością, kojarzy się z wiosną a więc daje uczucie czegoś nowego, odradzającego się. To kolor pietruszki, koperku, sałat, ogórków, kapusty, jarmużu, szpinaku, ziół…Tym kolorem dekorujemy wiele potraw. Często dodajemy do zup, ziemniaków..
Brąz – kolor ciężki wywołujący nasycenie. Kojarzymy go przede wszystkim z kakao i czekoladą. Wyjątkowo apetycznie będzie wyglądać np: tort czekoladowy z dekoracją z bitą śmietaną, czy wiśniami.
Ja przygotowałam kolorową sałatkę.
Przepis:🙂
2 garści rukoli
4 pomidorki suszone w oleju
garść borówki amerykańskiej
garść kiełków lucerny
2 łyżki startego parmezanu
sól, zioła prowansalskie do smaku
łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Rukolę umyj i osusz. Dodaj pokrojone pomidorki, jagody, kiełki. Dopraw do smaku solą himalajską, dodaj zioła prowansalskie. Posyp serem i polej oliwą.
Smacznego🙂