Zielone danie w jesiennej mgle馃檪

Zielone danie w jesiennej mgle馃檪

Dzisiejszy mglisty,聽 jesienny聽 poranek sk艂oni艂 mnie abym w swojej kuchni pobawi艂a si臋 zielonymi kolorami.

Zaraz po 艣niadaniu聽 na blacie kuchennym wyl膮dowa艂y szpinak, jarmu偶, seler naciowy, pietruszka zielona, kolendra.

Jeden garnek zaj膮艂 seler naciowy, pomidor, pietruszka, kolendra. Drugi natomiast szpinak, jarmu偶, czosnek, cebulka, pomidorki suszone. Uwielbiam te dania pe艂ne aromatu, zapachu, pi臋knych kolor贸w.

Podaje przepis聽 na szpinak, jarmu偶 馃檪dla ch臋tnych do skorzystania.

Sk艂adniki

2 gar艣ci jarmu偶u

2 gar艣ci szpinaku

6 pomidork贸w suszone w聽 oliwie

1艂y偶ka mas艂a klarowanego

1/2 艂y偶eczki kurkumy

1/2艂y偶eczki imbiru

S贸l himalajska,pieprz do smaku

5 z膮bk贸w czosnku

1 cebula

艂y偶ka rozdrobnionych orzech贸w w艂oskich

 

Wykonanie:

Szpinak i jarmu偶 wymy膰. Oddzieli膰 od grubych 艂odyg. Pokroi膰 lub poszarpa膰 na kawa艂ki. Na patelni rozpu艣ci膰 mas艂o klarowane doda膰 przyprawy i zamiesza膰. Poczeka膰 a偶 zaczn膮 wydziela膰 pi臋kny zapach doda膰 posiekan膮 cebulk臋 i posiekany czosnek. Przemiesza膰. Doda膰 pokrojone w paski pomidorki suszone. Nast臋pnie doda膰 pokrojony szpinak i jarmu偶. Wszystko delikatnie wymiesza膰. Dusi膰 pod przykryciem do mi臋kko艣ci li艣ci. Trzeba cz臋sto miesza膰 by danie si臋 nie przypali艂o.聽 ( mo偶na doda膰 troszeczk臋 wody) Na koniec doda膰 soli himalajskiej i pieprzu do smaku. Dla smakoszy mo偶na posypa膰 rozdrobnionymi orzechami w艂oskimi.

 

Podawa膰 jako oddzielne danie b膮d藕 jako dodatek do ryb i mi臋sa.

SMACZNEGO馃構



Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *