KOTLECIKI Z SOCZEWICY LATEM.

Kotleciki z soczewicy latem.

Kotlety z soczewicy tak, jak każde inne kotlety z roślin strączkowych można przygotować z różnych  jej odmian. Do wyboru i koloru jest soczewica czerwona łuskana, soczewica brązowa, zielona, czarna i kilka innych odmian u nas znacznie rzadziej spotykanych. 

Zawsze jak je robię swym słonecznym kolorem przypominają mi lato.

 A my właśnie pierwszy dzień lata mamy  już za sobą.
I chociaż dni stają się już coraz krótsze, co może nas troszeczkę martwić, to nagrodą będzie fakt, że przyniosą  nam niespożyte dary natury.

To ona właśnie, obsypie nas swoimi owocami, warzywami, ziołami.

OWOCE

Kocham ten czas, kiedy możemy w pełnym słońcu zrywać z krzaków truskawki, poziomki, maliny, porzeczki, agrest, jeżyny, borówki, jagody…, a z drzew czereśnie, wiśnie, jabłka, śliwki, gruszki…

ZIOŁA

Zbierać zioła pokrzywę, macierzankę, fiołek trójbarwny, skrzyp polny, szałwie, piołun, dziurawiec, tymianek, mięte…. suszyć je i chowając do słoiczków zapełniać stopniowo nasze spiżarnie.

KWIATY

Rozkoszuję się spacerami wśród pól i łąk, ogrodu, gdzie czekają na mnie piękne, barwne kwiaty zapraszając do robienia bukietów, ale też do zbierania i suszenia na pyszne herbatki. Rumianek, chaber bławatek, wiązówka błotna, krwawnik, róża, koniczyna, mniszek, kocanka piaskowa, jasnota biała, nagietek, lawenda, lipa….. to moc, która w jesienne wieczory będzie wzmacniać mój organizm.

Uwielbiam kiedy na stołach pojawiają się lemoniady, desery pełne kolorów i cudownych smaków. Kiedy możemy przygotowywać pyszne obiady z warzyw, owoców, ziół, kwiatów, nie musząc poświęcać wielu godzin na ich przyrządzanie w kuchni.
Wszystko dostępne, świeże, pachnące nagrzane promieniami słońca.

Dzisiaj u mnie zagościły  kotleciki z soczewicy polane jogurtem kokosowym z batatami i pyszną sałatką z truskawkami

Przepis na kotleciki z soczewicy:

Składniki:
1,7 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
1,5 szt. pokrojonej drobno cebuli
2 ząbki czosnku
4 szt. suszone pomidorki
1 szklanka bułki tarte kukurydzianej
1 jajko od szczęśliwych kur
sól himalajska, pieprz do smaku
1łyżka cząbru
1 łyżeczka tymianku
¼ upieczonego batata
szczypta kuminu, kurkumy
1łyżka koperku
2łyżki masła klarowanego
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczam 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaje pokrojoną cebulkę i podsmażam do złotego koloru. Następnie dodaje drobno pokrojony czosnek i pokrojone w paseczki suszone pomidorki. Smażę przez moment, tak aby czosnek się nie przypalił. Dodaję ugotowaną soczewicę, mieszam i wszystko razem przesmażam jeszcze chwilę. Tak przygotowaną masę odstawiam do wystygnięcia. Następnie blenduję.
Po ostudzeniu dodaję do masy jajko, przyprawy, bułkę tartą z kukurydzy (dosypując bułkę tartą mamy otrzymać dobrze zwartą masę, tak aby łatwo dało się zrobić i ukształtować z niej kotleciki).
Po wymieszaniu formuję niewielkie kotleciki i smażę z obu stron na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem klarowanym.
Gotowe kotleciki podaje z zimnym jogurtem kokosowym i z duża ilością sałatki z truskawkami
Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *