DLACZEGO CHLEBEK GRYCZANY JEST TAK ZDROWY?

DLACZEGO CHLEBEK GRYCZANY JEST TAK ZDROWY?

Kochane obiecany ciąg dalszy naszych chlebków pieczonych na warsztatach.

Dzisiaj króluje u mnie chlebek gryczany.

GRYKA to to zboże, które możemy jeść bez żadnych ograniczeń. Na polskie tereny gryka została sprowadzona przez Tatarów, z tego też względu często nazywana jest tatarką. Niestety pomimo dobrze poznanych właściwości odżywczych gryki, jest ona wciąż przez nas niedoceniana.

Wszystkie osoby, dla których zdrowe odżywianie jest ważne powinny wiedzieć co daje nam gryka.

Przede wszystkim białko, które jest dla chorych na Hashimoto ważnym elementem diety. Zawartość białka w gryce wynosi ok. 10-18%. Nie wiem czy wiecie, że  białko jaja  kurzego  uznawane jest za białko wzorcowe o składzie aminokwasowym najbardziej optymalnym dla potrzeb organizmu ludzkiego. Białko gryki  stanowi aż ponad 80% wartości żywieniowej białka jaja kurzego –wspaniale!

Badania dowodzą, że 100 g kaszy gryczanej dostarcza człowiekowi wystarczającą ilość aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm ludzki nie jest w stanie syntetyzować), aby pokryć na nie w pełni zapotrzebowanie. Taki korzystny skład aminokwasowy wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi oraz podwyższenie „dobrego” cholesterolu HDL. Dla nas najważniejsze jest to, że  białko gryki nie zawiera frakcji glutenu. Te właściwości sprawiają, że gryka i produkty gryczane są zalecane osobom cierpiącym na miażdżycę oraz celiakię.

W gryce też nie wiele występuje tłuszczy bo około 3%  i są to głównie tłuszcze nienasycone. Dominująca zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oktadekanowego n-9 (kwas oleinowy), oktadekatrienowego n-6 (kwas linolowy) w neutralnej frakcji lipidowej wskazuje na możliwości wykorzystania tego surowca w profilaktyce chorób dietozależnych.

A węglowodany ?

Podstawowym węglowodanem gryki jest skrobia. Należy ona do węglowodanów złożonych. Podczas trawienia, cukry rozkładane są powoli, nie powodując nagłego wzrostu wydzielania insuliny. Ma to spore znaczenie dla osób zmagających się z cukrzycą. Dodatkowych korzyści dostarcza obecność błonnika pokarmowego. …Spożycie 100 g kaszy gryczanej dostarczy nam około 6 g błonnika, co stanowi ok. 25% pokrycia zapotrzebowania na ten składnik. Wysoka zawartość błonnika wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu we krwi. Ponadto jego spożycie zapewnia poczucie sytości i zmniejsza wchłanianie składników pokarmowych, co ma duże znaczenie dla osób cierpiących na nadwagę czy też otyłość.

Witaminy – gryka i produkty z niej wytworzone bogate są przede wszystkim w witaminy z grupy B. Należą tu przede wszystkim: tiamina (B1), ryboflawina (B2), pirydoksyna (B6). Korzystna jest również obecność białek wiążących tiaminę – wpływają one na większą przyswajalność tej witaminy przez organizm człowieka. Dodatkowo w gryce znajdziemy niacynę i witaminę E, która stanowi naturalny przeciwutleniacz.

Składniki mineralne – zboże to obfituje głównie w magnez. Jest również dobrym źródłem żelaza, cynku, miedzi, potasu, fosforu.

Związki bioaktywne i przeciwutleniające – ziarna gryki bogate są w flawonoidy (rutynę oraz izowiteksynę). Wykazują wysoki potencjał antyoksydacyjny, który odgrywa ważną rolę w zapobieganiu powstawaniu zmian miażdżycowych oraz procesów nowotworzenia. Ponadto zawierają fagopirynę – związek, który wpływa na zwiększenie wrażliwości komórek ustroju na działanie insuliny. Tym samym jego spożycie jest zalecane osobom chorującym na insulinooporność, jak również cukrzycę…

Jak widać gryka to dla nas same dobro, które w naszych codziennych zapotrzebowaniach dietetycznych daje nam wszystko co najlepsze. Podsumowując: jedząc grykę dostarczamy białko w jednej z najlepszych form, niewiele tłuszczy nienasyconych, węglowodany  złożone, których podczas trawienia cukry rozkładane są powoli, nie powodując nagłego wzrostu wydzielania insuliny, w dużej ilości błonnik pokarmowy tak dla nas ważny przy zmniejszony tempie metabolicznym, witaminy, składniki mineralne, związki bioaktywne i przeciwutleniające, które pomagają walczyć nam z insulinoopornością tak często idącą w parze z Hashimoto.

No na koniec podaje przepis na mój ulubiony chlebek gryczany.

Składniki:

500g mąki gryczanej

1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej

7g suchych drożdży

1 łyżeczka soli

4 łyżeczki cukru(u mnie ksynolit)

2 łyżki oleju roślinnego

425 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier, sol, wymieszaj łyżką. Dodaj olej, wodę.Za pomocą miksera ciasto wymieszaj około 5min. Między czasie ugotuj kaszę gryczaną. Zaraz po ugotowaniu, mocno ciepłą dodaj do pozostałych składników i ponownie wymieszaj. Ciasto na chlebek przełóż do natłuszczonej foremki (u mnie duża keksówka, lub silikonowa foremka z Ikea do chlebów). Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60min.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Piekarnik rozgrzej do 180st. Wyrośnięte ciasto piecz  od 40min. do 60min.Po upieczeniu wyjmij na blaszkę do ostygnięcia. Najpyszniejszy jest świeży z oliwą z oliwek i czosnkiem.

SMACZNEGO 🙂

Źródło do tekstu:

https://portal.abczdrowie.pl/gryka-zboze-o-wyjatkowych-wlasciwosciach-prozdrowotnych

  1. Pani Beato, wspaniale, że pisze Pani o gryce! Polecam wersję chleba gryczanego, która odkryłam całkiem niedawno, poszukując zdrowej alternatywy dla pieczywa bezglutenowego. Wykonanie zajmuje co prawda nieco więcej czasu, ale efekt końcowy jest tego wart 🙂 Składniki to kasza gryczana niepalona (500g), sól (3łyżeczki) i woda. Opłukaną kaszę należy zalać wodą i odstawić na 8 godzin (najlepiej calą noc). Po tym czasie kaszę należy przemieszać i ewentualnie uzupelnić wodę, którą wchłonęła, a następnie odstawić na kolejne 8 godzin (lub cały dzień) aby zakiełkowała. Następnie dodajemy 3 łyżeczki soli, miksujemy na gładką masę, wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy (najlepiej na calą noc). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 50-55min. Polecam:)

    1. Dziękuję bardzo za podany przepis. Spotkałam się już z nim.Jedna z Pań będąca na warsztatach właśnie o nim opowiadała. Niestety jeszcze nie upiekłam takiego chlebka gryczanego.Nabrałam dzięki Pani smaku i zaraz idę próbować.Na pewno będzie pyszny.Jeszcze raz dziękuję🙂

  2. też piekę ten chleb, ale do zmiksowanej kaszy dodaję jeszcze 1/2 szklanki płatków drożdżowych, rozmaryn, pestki dyni i słonecznika, 1 łyżeczkę octu jabłkowego i syropu klonowego i takie ciasto zostawiam do fermentacji na noc. Rano, jeśli ciasto jest za gęste to dodaję wody i piekę w 190st.C przez 55 min.

    1. Dziękuję pięknie za nową, smaczną inspirację. Myślę, że wiele z czytelniczek skorzysta:) Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *