BEZGLUTENOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.
Coraz bardziej otacza mnie atmosfera nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia.
Na stole wieniec adwentowy, a w kuchni pomalutku półki zapełniają się produktami potrzebnymi na kolację wigilijną i święta. Rodzynki, żurawina, orzechy, migdały, kokos, daktyle, cynamon, kardamon, imbir, goździki, wanilia… same dobroci, które można kupić wcześniej. W spiżarce przygotowane suszone grzyby, zioła, konfitury, suszone owoce.
BEZGLUTENOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Dzisiaj postanowiłam uruchomić już kuchnię świątecznie i zrobiłam pierogi z kapustą i grzybami (u mnie dzisiaj to pieczarki). Można je spokojnie zrobić wczesnej i zamrozić. W Wigilię gotujemy tylko w dużym garnku wodę z solą i takie pierogi zamrożone wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Oczywiście część musiałam ugotować od razu, aby domownicy mogli choć troszeczkę spróbować.
Myślę, że przepis na pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami może Wam się przydać.
Składniki:
Farsz
25 dag kapusty kiszonej
25 dag pieczarek(oczywiście mogą być inne grzyby)
1 cebula
1 1/2 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz do smaku
duża szczypta tymianku, majeranku jeżeli lubisz można dodać 1/2 łyżeczki kuminu
Kapustę kiszoną przełóż na sito. Przepłucz zimną wodą i jeszcze raz dobrze odcedź (ja wyciskam ją w rękach, aby wody było jak najmniej). W garnku roztop 1/2 łyżki masła klarowanego. Odciśniętą kapustę pokrój na małe kawałki i włóż do garnka. Przemieszaj z masłem i zalej niewielką ilością wrzącej wody (tak by woda nie przykrywała kapusty). Gotuj około 30 min. Kapusta ma być chrupka, a nie rozgotowana.
Pieczarki opłucz i pokrój na drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż ją troszeczkę. Dodaj pokrojone drobno pieczarki. Wszystko smaż do miękkości. Dodaj tymianek, majeranek. Pod koniec smażenia dodaj ugotowaną kapustę i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
Gotowy farsz odstaw do wystygnięcia.
A teraz ciasto na pierogi.
To nie lada wyzwanie, ale na pewno uda się wspaniale. Z tej ilości składników wychodzi około 15 dużych pierogów. Ja robię ciasto do pierogów dwa lub nawet trzy razy, ponieważ musi być ciepłe jak je rozwałkowujemy i lepimy.
Składniki:
100 g czyli około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g czyli około 1 szklanka mąki gryczanej
2 płaskie łyżki babki jajowatej
3 łyżki oliwy z oliwek lub olej ryżowy
około 250ml gorącej wody( zalewać mąkę zaraz po zagotowaniu wody)
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mąki przesiej wraz z babką jajowatą i solą do miski. Dodaj oliwę z oliwek. Zamieszaj. Powoli dolewaj wrzącą wodę, cały czas mieszając łyżką, a potem zagniataj dłońmi. Tutaj przydadzą się rękawiczki, ponieważ ciasto jest bardzo gorące. Powinno ładnie się wiązać ze sobą. To ciasto potrzebuje cierpliwości i miłości. Gotowe ciasto podziel na 4 części.
Uwaga ! Pozostałe części przykrywam ściereczką, aby nie wyschło i było ciepłe.
Każdą część jeszcze raz zagnieć osobno na stolnicy oprószonej mąką gryczana i rozwałkowuj nie bardzo cienko. Z ciasta za pomocą szklanki wytnij krążki i nakładaj na nie farsz po czym zlep brzegi.
Tu uwaga ciasto jest delikatne, więc farszu dajemy niewiele i lepienie zaczynamy od środka pieroga. Ulepione pierogi odkładam na ściereczkę i przykrywam aby ne wyschły.
W międzyczasie zagotuj wodę w dużym garnku. Osól ją, a następnie delikatnie wrzuć pierogi. Gotuj maksymalnie 5 minut (zamrożone trochę dłużej), aż wypłyną na wierzch.
Podawaj z roztopionym masłem klarowanym bądź oliwą z oliwek i posiekaną pietruszką.
Smacznego 🙂