Na wczorajszy wieczór z przyjaciółmi postanowiłam zrobić tartę szpinakową ale troszkę zaszalałam ze składnikami.🙂
Jeżeli chodzi o ciasto kruche na tartę to trudno jest dobrać idealne proporcje, aby się nie kruszyło i nie miało smaku piasku.
Dużo tez zależy od piekarnika w którym pieczemy. Podaje Wam przepis dla mnie na optymalne ciasto i farsz szpinakowy, który ma niebiański smak.
Składniki ciasto kruche:
100 g mąki gryczanej
100 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej
150g masła
6 łyżek wody
niepełna łyżeczka soli himalajskiej
Farsz:
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 opakowania świeżego szpinaku
7 pomidorków suszonych w oleju
łyżka sera gorgonzola
łyżka masła klarowanego
garść rodzynek
sól himalajska, pieprz do smaku
Składniki masa jajeczna:
3 jajka
pół puszki mleczka kokosowego gęstego
1 łyżka ziół prowansalskich
sól himalajska, pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, miękkie masło, i wodę. Zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 30 minut bądź zamrażalnika na 15 minut.
Rodzynki wsypać do miseczki i zalać gorąca wodą.Odstawić na 10-15 min.Odcedzić.
Cebulkę, czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na maśle klarowanym. Dodać wypłukane liście szpinaku i pokrojone w paseczki pomidorki. Dusić pod przykryciem około 30 min. Dodać ser gorgonzolę i rodzynki, jeszcze dusić mieszając 5 min. Dodać sól himalajską, pieprz do smaku,
W misce ubić jajka dodać mleczko kokosowe i rozmieszać aż powstanie jednolita masa.Dodać zioła prowansalskie i rozmieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto wyjąć z lodówki bądź zamrażalnika i rozwałkować. Ja rozwałkowuję przykrywając ciasto papierem do pieczenia. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć naszym przygotowanym farszem szpinakowym. Zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut aż farsz się zetnie.
SMACZNEGO🙂