LUBICIE TARTY?

Na wczorajszy wieczór z przyjaciółmi postanowiłam zrobić tartę szpinakową ale troszkę zaszalałam ze składnikami.🙂

Jeżeli chodzi o ciasto kruche na tartę to trudno jest dobrać idealne proporcje, aby się nie kruszyło i nie miało smaku piasku.

Dużo tez zależy od piekarnika w którym pieczemy. Podaje Wam przepis dla mnie na optymalne ciasto i farsz szpinakowy, który ma niebiański smak.

Składniki ciasto kruche:

100 g mąki gryczanej

100 g mąki ryżowej

100 g mąki kukurydzianej

150g masła

6 łyżek wody

niepełna łyżeczka soli  himalajskiej

Farsz:

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 opakowania świeżego szpinaku

7 pomidorków suszonych  w oleju

łyżka sera gorgonzola

łyżka masła klarowanego

garść rodzynek

sól himalajska, pieprz do smaku

Składniki masa jajeczna:

3 jajka

pół puszki mleczka kokosowego gęstego

1 łyżka ziół prowansalskich

sól himalajska, pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, miękkie masło,  i wodę. Zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 30 minut bądź zamrażalnika na 15 minut.

Rodzynki wsypać do miseczki i zalać gorąca wodą.Odstawić na 10-15 min.Odcedzić.

Cebulkę, czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na maśle klarowanym. Dodać wypłukane liście szpinaku i pokrojone w paseczki pomidorki. Dusić pod przykryciem około 30 min. Dodać ser gorgonzolę i rodzynki,  jeszcze dusić mieszając 5 min. Dodać sól himalajską, pieprz do smaku,

W misce ubić jajka dodać mleczko kokosowe i rozmieszać aż powstanie jednolita masa.Dodać zioła prowansalskie i rozmieszać.   Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto wyjąć z lodówki bądź zamrażalnika i rozwałkować. Ja rozwałkowuję przykrywając ciasto papierem do pieczenia. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć naszym przygotowanym farszem szpinakowym. Zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut aż farsz się zetnie.

SMACZNEGO🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *