Zielone danie.
Dzisiejszy mglisty, jesienny poranek skłonił mnie abym w swojej kuchni pobawiła się zielonymi kolorami.
Zaraz po śniadaniu na blacie kuchennym wylądowały szpinak, jarmuż, seler naciowy, pietruszka zielona, kolendra.
Jeden garnek zajął seler naciowy, pomidor, pietruszka, kolendra. Drugi natomiast szpinak, jarmuż, czosnek, cebulka, pomidorki suszone. Uwielbiam te dania pełne aromatu, zapachu, pięknych kolorów.
Podaje przepis na szpinak, jarmuż 🙂dla chętnych do skorzystania.
Składniki
2 garści jarmużu
2 garści szpinaku
6 pomidorków suszone w oliwie
1łyżka masła klarowanego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2łyżeczki imbiru
Sól himalajska,pieprz do smaku
5 ząbków czosnku
1 cebula
łyżka rozdrobnionych orzechów włoskich
Wykonanie:
Szpinak i jarmuż wymyć. Oddzielić od grubych łodyg. Pokroić lub poszarpać na kawałki. Na patelni rozpuścić masło klarowane dodać przyprawy i zamieszać. Poczekać aż zaczną wydzielać piękny zapach dodać posiekaną cebulkę i posiekany czosnek. Przemieszać. Dodać pokrojone w paski pomidorki suszone. Następnie dodać pokrojony szpinak i jarmuż. Wszystko delikatnie wymieszać. Dusić pod przykryciem do miękkości liści. Trzeba często mieszać by danie się nie przypaliło. ( można dodać troszeczkę wody) Na koniec dodać soli himalajskiej i pieprzu do smaku. Dla smakoszy można posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
Podawać jako oddzielne danie bądź jako dodatek do ryb i mięsa.
SMACZNEGO 🙂