Kurkuma. Przeziębienie nam nie straszne.
Dzisiaj pragnę podzielić się z Wami przepisem na pastę z kurkumy, mój ulubiony ochronny napój, który chroni mnie od otaczających nas wszędobylskich infekcji, i ,,złote mleko”.
Głównym składnikiem jest kurkuma, o której rozpisują się wszyscy jako o niesamowitym, absolutnym fenomenie medycznym.
Kurkuma to pochodząca z Indii przyprawa, która otrzymywana jest z korzenia podobnej do imbiru rośliny zwanej ostryżem. Kurkuma była znana przez joginów i lekarzy ajurwedy od czasów starożytnych i bardzo ceniona za swoje lecznicze właściwości.
Dzisiaj naukowcy dokonują ciągle nowych odkryć co do jej przydatności w ochronie i leczeniu naszego zdrowia.
Udowodniono już, że kurkuma ma właściwości m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, żółciopędne, oczyszczające czy tonizujące. Jej właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Cudowne działanie kurkumy wynika z obecności silnych związków leczniczych nazywanych kurkuminoidami. Najważniejszym z kurkuminoidów jest kurkumina – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. Problemem jest to, że kurkumina jest słabo przyswajalna po spożyciu. Ale jest na to sposób, trzeba ją przyjmować wraz z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę i to znacznie poprawia wchłanianie kurkuminy. Kurkuma również optymalnie uwalnia swoje właściwości zdrowotne, najlepiej po gotowaniu z wodą, przez co najmniej 8 minut.
Dla osób chorych na Hashimoto właściwości kurkumy często łagodzą skutki tej choroby.
Przede wszystkim jej spożywanie może pomóc osobą borykającym się z depresja gdyż wpływa antydepresyjnie. Posiada zdolność do hamowania monoaminooksydazy (enzymy, którego podwyższony poziom występuje właśnie u chorych na depresję), podnosi poziom serotoniny i dopaminy w mózgu, co wiąże się z poprawą samopoczucia i nastroju.
Przy częstych dolegliwościach trawiennych jest też bardzo przydatna.
Pobudza wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa także antybakteryjnie i rozkurczająco. Wspiera pracę układu trawiennego, wątroby, trzustki.
A co dla nas najważniejsze ma także zastosowanie w leczeniu infekcji na tle wirusowym. Według badań naukowców z USA i uniwersytetu w Kopenhadze kurkuma pozwala na zahamowanie namnażania się wirusów, a także zapobiega powstaniu i rozwojowi schorzeń bakteryjnych i grzybiczych.
Ma ona również wpływ na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Korzystanie wpływa także na nasze oczy.
Polecana jest w terapii i profilaktyce nowotworów wielu narządów, m.in. skóry, płuc, jamy ustnej, głowy, przełyku, wątroby, trzustki, jelit, prostaty, szyjki macicy. Kurkumina wspomaga działanie taxolu – leku używanego w terapii nowotworu piersi.
Kto nie powinien jej spożywać ?
Źródła podają, że przede wszystkim kobiety w ciąży, bo pobudza pracę macicy, osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe ponieważ wzmaga ich działanie, może również zwiększyć odczuwanie bólu u osób cierpiących na kamicę żółciową.
Tyle niesamowitych dobrych właściwości w tym pięknym złotym jak słońce kłączu. Kurkumę możemy używać na wiele różnych sposobów. Świeżą, w korzeniu możemy trzeć i dodawać do różnego rodzajów potraw. Można dodawać ją suszoną. Ja wykorzystuję ją np: do zup, sosów, koktajli i do swojego ochronnego napoju.
Przygotowując go najpierw przygotowuje pastę z kurkumy.
Podaję przepis na pastę z kurkumą:
Składniki:
3 łyżki kurkumy w proszku
1 szklanka wody
2 – 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
3 plastry obranego imbiru
Wykonanie:
Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj kurkumę, pokrojony imbir, łyżeczkę cynamonu oraz pieprz. Rozmieszaj. Gotuj mieszając, co najmniej 10 minut, aż powstanie gęsta pasta. Musisz uważać, aby pasta nie przypaliła się!
Gotowa pasta powinna być w miarę gęsta. Ja gotową pastę przekładam do słoika i przechowuję w lodówce(przechowywać można około 2 tygodni, potem staje się niezdatna do użytku).
Przepis na mój ochronny napój:
Składniki
1łyżeczka pasty z kurkumy
½ cytryny
1 łyżeczka miodu
1 szklanka ciepłej wody
Wykonanie:
Do szklanki daję łyżeczkę pasty, sok z wyciśniętej cytryny i łyżeczkę miodu. Wszystko zalewam szklanką ciepłej wody i mieszam. Gotowe.
Taki napój piję na czczo rano przez 2 tygodnie. Pije również gdy mój organizm daje sygnały, że jakaś nieproszona infekcja chętnie zagościłaby u mnie.
Pastę z kurkumy wykorzystuje również w czasie mocniejszych przeziębień do przyrządzenia,, Złotego Mleka’’.
Składniki:
1 łyżeczka pasty z kurkumy
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczka masła klarowanego
miód do smaku
Wykonanie:
Podgrzej mleko, dodaj Pastę z kurkumy oraz miód( pamiętaj miód dodajemy do mleka ciepłego, a nie gorącego) i tłuszcz. Gotowe, smaczne i zdrowe.
Droga Beato, takiego przepisu szukałam 🙂 Prosty i odżywczy. Wszystko mam w kuchni, zrobię dzisiaj :)! Dziękuję bardzo i gratuluję wspaniałego blogu. Pięknego czasu w 2020 roku!
Dziekuję za ciepłe słowa 🙏🙏🙏 Pasta z kurkumy wspaniale dzieła w tym czasie zimowym, jest cudowna podporą naszej odporności.Pozdrawiam i również życzę pięknego roku 2020!❤️❤️❤️