PASTA Z KURKUMY A PRZEZIĘBIENIE?

Kurkuma. Przeziębienie nam nie straszne.

Dzisiaj pragnę podzielić się z Wami przepisem na pastę z kurkumy, mój ulubiony ochronny napój, który chroni mnie od otaczających nas wszędobylskich infekcji, i ,,złote mleko”.

Głównym składnikiem jest kurkuma, o której rozpisują się wszyscy jako o niesamowitym,  absolutnym fenomenie  medycznym.

Kurkuma to pochodząca z Indii przyprawa, która otrzymywana jest z korzenia podobnej do imbiru rośliny zwanej ostryżem. Kurkuma była znana przez joginów i lekarzy ajurwedy od czasów starożytnych i bardzo ceniona za swoje lecznicze właściwości.

Dzisiaj naukowcy dokonują  ciągle nowych odkryć  co do jej przydatności  w  ochronie i leczeniu naszego  zdrowia.

Udowodniono już, że kurkuma ma właściwości m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, żółciopędne, oczyszczające czy tonizujące. Jej właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Cudowne działanie kurkumy wynika z obecności silnych związków leczniczych nazywanych kurkuminoidami. Najważniejszym z kurkuminoidów jest kurkumina – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. Problemem jest to, że kurkumina jest słabo przyswajalna po spożyciu. Ale jest na to sposób, trzeba  ją przyjmować  wraz z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę  i to znacznie poprawia wchłanianie kurkuminy. Kurkuma  również optymalnie uwalnia swoje właściwości zdrowotne, najlepiej po  gotowaniu z wodą, przez co najmniej 8 minut.

Dla osób chorych na Hashimoto  właściwości kurkumy  często łagodzą skutki tej choroby.

Przede wszystkim jej spożywanie  może pomóc osobą borykającym się z depresja gdyż wpływa  antydepresyjnie. Posiada zdolność do hamowania monoaminooksydazy (enzymy, którego podwyższony poziom występuje właśnie u chorych na depresję),  podnosi  poziom serotoniny i dopaminy w mózgu, co wiąże się z poprawą samopoczucia i nastroju.

Przy częstych dolegliwościach trawiennych jest też bardzo przydatna.

Pobudza wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa także antybakteryjnie i rozkurczająco.  Wspiera pracę układu trawiennego, wątroby, trzustki.

A co dla nas najważniejsze ma także zastosowanie w leczeniu infekcji na tle wirusowym. Według badań naukowców z USA i uniwersytetu w Kopenhadze kurkuma pozwala na zahamowanie namnażania się wirusów, a także zapobiega powstaniu i rozwojowi schorzeń bakteryjnych i grzybiczych.

Ma ona również wpływ na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Korzystanie wpływa także na nasze oczy.

Polecana jest w terapii i profilaktyce nowotworów wielu narządów, m.in. skóry, płuc, jamy ustnej, głowy, przełyku, wątroby, trzustki, jelit, prostaty, szyjki macicy. Kurkumina wspomaga działanie taxolu – leku używanego w terapii nowotworu piersi.

Kto nie powinien jej spożywać ?

Źródła podają,  że przede wszystkim kobiety w ciąży,  bo pobudza pracę macicy, osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe ponieważ wzmaga ich  działanie, może również zwiększyć odczuwanie bólu u osób cierpiących na kamicę żółciową.

Tyle niesamowitych dobrych właściwości w tym pięknym złotym jak słońce kłączu. Kurkumę możemy używać na wiele różnych sposobów. Świeżą, w korzeniu możemy trzeć i dodawać do różnego rodzajów potraw. Można dodawać ją suszoną.  Ja wykorzystuję ją np:  do zup, sosów, koktajli  i do swojego ochronnego napoju.

Przygotowując go najpierw  przygotowuje  pastę z kurkumy.

Podaję przepis na pastę z kurkumą:

Składniki:

3 łyżki kurkumy w proszku

1 szklanka wody

2 – 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka cynamonu

3 plastry obranego imbiru

Wykonanie:

Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj kurkumę, pokrojony imbir, łyżeczkę cynamonu oraz pieprz. Rozmieszaj.  Gotuj mieszając, co najmniej 10 minut, aż powstanie gęsta pasta. Musisz uważać, aby pasta nie przypaliła się!

Gotowa pasta powinna być w miarę  gęsta. Ja gotową pastę przekładam do słoika i przechowuję  w lodówce(przechowywać można około 2 tygodni, potem staje się niezdatna do użytku).

Przepis na mój ochronny napój:

Składniki

1łyżeczka pasty z kurkumy

½ cytryny

1 łyżeczka miodu

1 szklanka ciepłej  wody

Wykonanie:

Do szklanki daję łyżeczkę pasty, sok z wyciśniętej cytryny i łyżeczkę miodu. Wszystko zalewam szklanką  ciepłej wody i mieszam.  Gotowe.

Taki napój piję  na czczo rano przez 2  tygodnie. Pije również gdy mój organizm daje sygnały, że jakaś  nieproszona infekcja chętnie zagościłaby u mnie.

Pastę z kurkumy wykorzystuje również w czasie mocniejszych przeziębień  do przyrządzenia,, Złotego Mleka’’.

Składniki:

1 łyżeczka pasty z kurkumy

1 szklanka mleka roślinnego

1  łyżeczka masła klarowanego

miód do smaku

Wykonanie:

Podgrzej mleko, dodaj  Pastę z kurkumy oraz miód( pamiętaj miód dodajemy do mleka ciepłego,  a nie gorącego)  i tłuszcz. Gotowe, smaczne i zdrowe.

    1. Dziekuję za ciepłe słowa 🙏🙏🙏 Pasta z kurkumy wspaniale dzieła w tym czasie zimowym, jest cudowna podporą naszej odporności.Pozdrawiam i również życzę pięknego roku 2020!❤️❤️❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *