ARONIA, GŁÓG – CUDOWNI ,,LEKARZE” CYWILIZACYJNYCH CHORÓB

ARONIA, GŁÓG – CUDOWNI ,,LEKARZE” CYWILIZACYJNYCH CHORÓB

Jesiennie i nostalgicznie robi się za oknem. Ale jak wiecie, to dla mnie czas kiedy wyruszam na łowy do okolicznych dzikich sadów, lasu i szukam darów tej pięknej pory roku.

Właśnie teraz natrafiliśmy z moim Marcinem na opuszczone już prawie pół dzikie aronie i cudownie mieniące się w jesiennym słońcu o intensywnej czerwonej barwie  owoce głogu. Zbieraliśmy ochoczo rozprawiając, co też można z tych darów zrobić, czym zapełnić naszą domową spiżarnię.

ARONIA, GŁÓG – CUDOWNI ,,LEKARZE” CYWILIZACYJNYCH CHORÓB

Tutaj trochę informacji jak bardzo są to ważne rośliny dla każdego z nas.

Głóg(Crataegus) –  owoc i kwiat głogu.

Nazwa Crataegus pochodzi z języka greckiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza: kratos – siłę, agein – dostarczać, co w połączeniu można tłumaczyć jako „dostarczać siły”

Od wieków głóg uważany jest za bardzo cenną roślinę. Ma on zastosowanie nie tylko w farmakoterapii, ale także w przemyśle kosmetycznym. Składniki posiadające walory zdrowotne kryją się w kwiatach i owocach głogu. Znajdują się tam m.in. aminy, fitosterole, fenolokwasy, garbniki, witaminy B i C, pektyny i sole mineralne, a także bogactwo procyjanidyn i flawonoidów.

Tradycyjnie stosowany jest jako środek wzmacniający serce i pracę układu krążenia. Wpływa na normalizację rytmu serca i na dobre krążenie krwi w narządach i ich prawidłowe zaopatrzenie w tlen.

Zawarte w głogu substancje aktywne o właściwościach przeciwutleniających (głównie flawonoidy i katechiny) hamują rozwój procesów miażdżycowych, natomiast saponiny triterpenowe utrudniają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, dzięki czemu obniżają jego poziom w organizmie. Procyjanidyny pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze.

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C głóg sprawdzi się też znakomicie jako środek wzmacniający odporność organizmu.

Owoce z głogu działają uspokajająco, przyczyniają się do łagodzenia niepokoju i drażliwości. Głóg polecany jest więc osobom mającym problem ze snem i przewlekłym stresem. Substancje zawarte w głogu wykazują pozytywne działanie na samopoczucie psychiczne i pomagają pozbyć się bezsenności.

Można z niego robić nalewki, dżemy, konfitury, czy po prostu go suszyć na pyszne napary w zimowe dni.

ARONIA, GŁÓG – CUDOWNI ,,LEKARZE” CYWILIZACYJNYCH CHORÓB

Aronia

Aronia – jej właściwości zdrowotne są nie do przecenienia – to antidotum na choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i schorzenia oczu.

Wszystko to dzięki  dużej zawartości witaminy P. To stosunkowo nowa witamina, która tak naprawdę jest grupą organicznych związków chemicznych – bioflawonoidów. Są to barwniki, które nadają kolor owocom i warzywom, ale również mają za zadanie chronić je przed bakteriami, wirusami i grzybami.

Trafiając do naszego organizmu również go wspierają jako cenny przeciwutleniacz. Cała gama  flawonoidów – rutyna i kwercetyna, katechiny, antocyjany i leukocyjany zapewniają nam niezwykły dar dla organizmu. Aronia pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz naczynia krwionośne (głównie dzięki zawartości rutyny i antocyjanów). Zalecana jest również  osobą zmagającym się z nadciśnieniem, gdyż związki w niej zawarte przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Dzięki temu spada ryzyko wystąpienia zawału serca oraz zachorowania na miażdżycę.

Niezwykle cenne jest to, że owoc aronii wspomaga pracę naczynek krwionośnych oka. Dzięki temu przyczynia się do obniżenia ryzyka zachorowania na m.in. jaskrę i zaćmę oraz degeneracji plamki żółtej. Nasz wzrok staje się lepszy dzięki antocyjanom, które pomagają w regeneracji rodopsyny, odpowiadającej za jakość widzenia. Osłabiają one także skutki długotrwałego działania promieniowania monitorów.

Dobroczynny wpływ aronii na nasz organizm wynika także z obecności minerałów. W jej składzie nie brakuje m.in. potasu, fosforu, wapnia, magnez, żelaza, miedź, manganu, molibdenu, jodu, boru i kobaltu. Także warto zwrócić uwagę na obecność witamin C, E, a także z grupy B.

Aronia przyczynia się ona również do likwidacji komórek nowotworowych. Według wskaźnika antyoksydacyjnego ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) aronia zajmuje najwyższe miejsce wśród owoców, jeżeli chodzi o działanie antyrakowe.

Mamy tu również witaminy z grupy B. A te wpływają zbawiennie na działanie układu nerwowego, działają uspokajająco i usprawniają procesy myślowe. Aronia zmniejsza stężenie glukozy w moczu oraz w krwi, dlatego zalecana jest osobą borykają się z cukrzycą. Aronia cudowny owoc o tylu właściwościach jest jednym z najlepszych ,,lekarstw” w obecnych czasach.

Tyle dobroci w tak małych owockach 🙂 Tylko się sycić.

Ja w tym roku zrobiłam przepyszne soki i dżemy z aronii, którą połączyłam z winogronami z mojego ogródka. Dzięki  temu goryczka, która jest w aronii zniknęła, a i cukru trzeba było dodać o wiele mniej (jeżeli chcemy pozbyć się goryczki prawie całkiem dobrze jest aronie wsadzić na 12 godzin do zamrażalki).  Część owoców  aronii wysuszałam razem z głogiem. Te owoce dodaje do pysznej herbatki relaksacyjnej ,, Twój czas” linii aap naya. Dlaczego?  O ich właściwościach pisałam wyżej i doskonale mówią same za siebie, co maja wspólnego z relaksem 🙂

https://www.aapnaya.pl/produkt/herbatka-twoj-czas/

A tutaj przepis na dżemik dla chętnych.

Składniki:

250 gr aronii

250 gr winogron

350 gr cukru trzcinowego

5 daktyli

1/2 łyżeczki cynamonu

15 gr pektyna jabłkowa

Wykonanie:

Owoce aronii, winogrona oczyściłam i umyłam. wsypałam do garnka, dodałam dakyle i dobrze zmiksowałam blenderem. Następnie gotowałam owoce przez około 20minut. Po tym czasie dodajemy cukier pomieszany z pektyną i cynamon. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu.

Kiedy dżemik jest już gęsty, przelewamy go do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy na noc do góry dnem. Jak tylko wstałam rano musiałam spróbować do śniadania choć ciut, ciut. Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *