PLACKI Z BATATÓW I PESTO Z MŁODEJ NATKI MARCHEWKI Z KLEKSEM JOGURTU KOKOSOWEGO.
Za oknem coraz cieplej, ale zimny wiatr nie pozwala jeszcze poczuć letniego oddechu. Już połowa czerwca i chciałoby się szybkim tanecznym krokiem wkroczyć w lżejsze ubrania, sandałki i słomkowe kapelusze, jak ktoś oczywiście lubi 🙂
Na talerzu już dużo sałat, szparag, truskawek, ale czasami przychodzi ochota zwłaszcza w jeszcze zimne wieczory na coś cieplejszego.
Dzisiejsza inspiracja to
PLACKI Z BATATÓW I PESTO Z MŁODEJ NATKI MARCHEWKI Z KLEKSEM JOGURTU KOKOSOWEGO.
SKŁADNIKI DO PLACKÓW:
1 batat
1 jajko
garść świeżej kolendry
5 łyżek mąki ryżowej
1 mala cebulka
2 łyżeczki babki jajowatej
sól, pieprz
1 łyżka mała klarowanego
1 łyżka oleju kokosowego
WYKONANIE;
Batat, cebulkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy całe jajko, mąkę ryżową, babkę jajowatą, garść świeżej kolendry, sól, pieprz do smaku. Wszystko wyrabiamy w misce i odstawiamy na 5 – 10 minut. Rozgrzewamy masło klarowane i olej kokosowy na patelni. Formujemy placuszki i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do uzyskania złotego koloru z jednej i drugiej strony. Po usmażeniu wykładamy na talerz i nakładamy pesto i kleks jogurtu kokosowego.
Przepis na pesto z młodej natki marchewki.
SKŁADNIKI:
Cała pęczek natki z młodych marchewek
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Natkę marchewki płuczemy i kroimy. Czosnek obieramy. Całość blendujemy dodając oliwę z oliwek sól, pieprz do smaku.
SMACZNEGO:)