BEZGLUTENOWA FOCACCIA Z MIRABELKAMI

BEZGLUTENOWA FOCACCIA Z MIRABELKAMI.

Focaccia, to świetna alternatywa dla klasycznej pizzy. A ponieważ u mnie zagościły mirabelki, to też wypróbowałam jak takowa będzie właśnie z nimi smakować. Z mirabelek można robić różne przetwory i dania. Nie wiem czy wiecie, że można z nich na przykład robić polskie oliwki. Dlatego zainspirowało mnie to, do dodania ich do mojej Focacci,  w której, to zazwyczaj oliwki graja pierwsze skrzypce.

Ważne jest, aby nasze mirabelki były już dojrzałe i łatwo można było pozbyć się z nich pestek. Wtedy też ich smak jest słodko – kwaśny.

Przygotowanie trochę zabiera czasu, ale uczta jest nieziemska.

BEZGLUTENOWA FOCACCIA Z MIRABELKAMI.

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej owsianej
  • ½ szklanki skrobi z tapioki
  •  4 g suszonych
  • 1 czubata łyżka łupin babki jajowatej
  • 1 – 2 szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek dobrej jakości

Dodatki

  • gałązki rozmarynu, tymianku, bazylii
  • garść mirabelek, pomidorków koktajlowych,  zielonych oliwek
BEZGLUTENOWA FOCACCIA Z MIRABELKAMI.

Wykonanie

  • Do miski wsyp przesiane mąki. To dosyć ważne, bo maki bezglutenowe są z zasady ciężkie, a dzięki przesianiu, mąki nabierają powietrza, co oznacza, że wypiek będzie bardziej puszysty, lekki i pozbawiony grudek.
  • Następnie dodaj łupiny babki jajowatej,  drożdże, sól.
  • Wszystko zamieszaj i dodaj oliwę i wodę. Wody tyle, żeby ciasto było luźne, z czasem i tak zgęstnieje.  Nie powinno być  suche i twarde. Powinno być miękkie i klejące.
  • Przykryj  ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (około 40min)
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź palcami na grubość ok 1 cm.
  • Następnie posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem
  • Odstaw ponownie na ok 30 minut w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220°C
  • Po ponownym wyrośnięciu ciasta nałóż gałązki ziół troszkę je zagłębiając w ciasto, dodaj oliwki, połówki pomidorków, bądź paseczki suszonych pomidorków, oraz połówki mirabelek (jeżeli masz bardzo kwaśne mirabelki posyp cukrem trzcinowym)  wstaw do piekarnika.
  • Piecz  ok 25 minut.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *