CIEPLUTKIE POMIDORKI NADZIEWANE NA JESIENNE DNI :)

CIEPLUTKIE POMIDORKI NADZIEWANE NA JESIENNE DNI.

Coraz bardziej jesiennie i mój organizm zaczyna domagać się ciepłych posiłków.
Coraz mniej mam ochotę na zielone listki sałaty czy roszponkę, rukolę.
Ale nie ma co się dziwić nasze organizmy przestawiają się na czas jesienno –zimowy, gdzie właśnie potrzebują nie tylko ogrzewania zewnętrznego ciepłych kurtek, czapek, rękawiczek, szalików i itp. Potrzebują również ogrzania od środka. W naszej diecie posiłki powinny być teraz ciepłe, ponieważ organizm nie musi zużywać dodatkowo energii na ich ogrzanie przed trawieniem. Dzięki temu narządy wewnętrzne nie wychładzają się i nie zostają pozbawione życiodajnej energii.
Według medycyny chińskiej dietę należy dostosować właśnie do pory roku. W chłodnych miesiącach należy postawić na ciepłe posiłki, głównie gotowane, z dodatkiem rozgrzewających przypraw, takich jak imbir, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, wanilia, chili, kurkuma.

Mnie zamarzyły się pomidorki nadziewane, takie cieplutkie 🙂

Składniki:

½ szklanki ryżu dzikiego
5 pomidorków malinowych (większych)
duża garść poszatkowanej pietruszki
1 łyżka masła klarowanego
3 cm imbiru pokrojony w kosteczkę
½ łyżeczka kurkumy
3 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę
mała cebula pokrojona w kostkę
kawałeczek papryczki chili
sól himalajska do smaku
niepełna łyżka ziół prowansalskich

Wykonanie:

Wypłucz ryż i ugotuj według przepisu(ryż dziki gotuje się około 30 minut)
W tym czasie jak gotuje się ryż, wymyj pomidory i odetnij czubki jak kapelusiki. Środek wydrąż delikatnie i pokrój w kosteczkę.
W garnku rozgrzej masło klarowane dodaj kurkumę, imbir,  czosnek, papryczkę i cebulkę. Podsmaż delikatnie dodaj pokrojone pomidorki i smaż na małym ogniu, aż puszczą soki  i będą miękkie.
Dodaj ugotowany ryż i jeszcze 1min mieszając trzymaj na ogniu.
Następnie dodaj zioła i pietruszkę. Wszystko razem wymieszaj i ponakładaj do pomidorków.
Pomidorki przykryj kapeluszami włóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem klarowanym. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Po 20min sprawdź widelcem czy pomidorki są miękkie i zajadaj 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *