GRANAT OWOC WIELKIEJ MOCY!

GRANAT OWOC WIELKIEJ MOCY!

Dzisiaj szybka przekąska, która może zagościć na waszych stołach w czasie sylwestra, imienin, urodzin bądź jak będziecie mieli na nią ochotę. Zwłaszcza w zimowe wieczory rozwesela swymi kolorami. Przygotowuje się szybciutko i smakuje wybornie.

Bakłażan w roli głównej, jest owocem,  a nawet więcej jest jagodą. Niestety należy do rodziny z gatunku psiankowatych, więc często nie powinniśmy się nim raczyć (musimy uważać tylko wtedy,  kiedy jesteśmy na ścisłej diecie eliminacyjnej i nasze wyniki badań nie są najlepsze). W  normalnie uregulowanej diecie oczywiście rośliny z gatunku psiankowatych możemy jadać rotacyjne raz na jakiś czas.

Zjadając bakłażany zwane także oberżyną, dostarczymy organizmowi magnez, potas, wapń. To także dobre źródło błonnika.

GRANAT OWOC WIELKIEJ MOCY

Ale to granat będzie   tym owocem o Wielkiej Mocy!

Co dobrego wynika z jego jedzenia?

Granat od tysięcy lat był stosowany w wielu kulturach i symbolizował różne aspekty życia.

Jego owoce były powszechnie wykorzystywane już w czasach starożytnych. Granat był owocem czczonym w wielu religiach świata, gdzie symbolizował płodność, obfitość, nieśmiertelność oraz świętość (Bhandari, 2012;Viuda-Martosi in., 2010). Granat był powszechnie stosowany w medycynie ludowej jako środek przeciwko pasożytom. Wykorzystywany był także w leczeniu afty, wrzodów, biegunek, czerwonki, kwasicy, krwotoków, zakażeń mikrobiologicznych oraz schorzeń układu oddechowego i w stanach gorączkowych (Larrosa i in., 2010; Lee i in., 2010).

Wszystkie części rośliny (korzenie, kora, kwiaty, owoce oraz liście) są wykorzystywane w ajurwedzie, czyli starożytnej medycynie indyjskiej (Bhowmik i in., 2013). Granaty uprawiano już około 5 tysięcy lat p.n.e.

Niektórzy badacze Biblii twierdzą, że zakazanym owocem w ogrodzie rajskim nie było jabłko, lecz granat.

Substancje zawarte w granacie wspierają pracę serca i obniżają ryzyko zachorowania na miażdżycę.  Ma działanie przeciwzapalne, które wynika z wysokiej zawartości polifenoli oraz flawonoidów, silnych przeciwutleniaczy, które chronią przed rozwojem chorób oraz łagodzą już trwające stany chorobowe. To one również  hamują  tworzenie się wolnych rodników, dzięki czemu możemy mówić o zwiększeniu odporności organizmu na zmiany nowotworowe.

W ziarenkach granatu znajdziemy witaminę C, E, beta-karoten, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, także fosfor, wapń, żelazo, potas.

A oto przepis na pyszną przekąskę :

Składniki

2 bakłażany

1 granat

oliwa z oliwek

2łyzki tymianku

natka pietruszki

sól himalajska

ser parmezan

szczypta imbiru mielonego

Wykonanie

Bakłażana kroimy w plastry. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Solimy i czekamy około 20 min. Gdy bakłażan puści sok delikatnie ścieramy papierowym ręcznikiem kuchennym. Ten zabieg pozbawi bakłażana goryczki.

W miseczce mieszamy oliwę z oliwek i tymianek, a następnie pędzelkiem malujemy każdy z plastrów bakłażana. Wkładamy do  nagrzanego do 180 stopni  piekarnika na około 20 min.

Do małej miseczki wsyp obrane ziarenka granatu. Dodaj szczyptę imbiru i wymieszaj.

Ser parmezan zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Kiedy bakłażan będzie prawie gotowy posyp go serem i jeszcze zapiekaj około 5 min. Wyciągnij z piekarnika posyp ziarenkami granatu i zieloną pietruszką.

SMACZNEGO 🙂

Źródła

http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_41.pdf

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *