Granat owoc Wielkiej Mocy!!!

Dzisiaj szybka przekąska, która może zagościć na waszych stołach w czasie sylwestra,imienin,urodzin bądź jak będziecie mieli na nią ochotę.

Zwłaszcza w zimowe wieczory rozwesela swymi kolorami.

Przygotowuje się szybciutko i smakuje wybornie.

Bakłażan w roli głównej, jest owocem a nawet więcej jest jagodą. Niestety należy do rodziny z gatunku psiankowatych, więc często nie powinniśmy się nim raczyć.(musimy uważać tylko wtedy,  kiedy jesteśmy na ścisłej diecie eliminacyjnej i nasze wyniki badań nie są najlepsze). W  normalnie uregulowanej diecie oczywiście rośliny z gatunku psiankowatych możemy jadać rotacyjne raz na jakiś czas.

Zjadając bakłażany zwane także oberżyną,  dostarczymy organizmowi magnez, potas,wapń. To także dobre źródło błonnika.

O parmezanie pisałam tutajhttps://www.beataabramczyk.pl/?p=464

A granaty to owoc o Wielkiej Mocy.

Co dobrego wynika  z jego jedzenia?

Granat od tysięcy lat był stosowany w wielu kulturach i symbolizował różne aspekty życia.

Jego owoce były powszechnie wykorzystywane już w czasach starożytnych. Granat był owocem czczonym w wielu religiach świata, gdzie symbolizował płodność, obfitość, nieśmiertelność oraz świętość (Bhandari, 2012;Viuda-Martosi in., 2010). Granat był powszechnie stosowany w medycynie ludowej jako środek przeciwko pasożytom. Wykorzystywany był także w leczeniu afty, wrzodów, biegunek,czerwonki, kwasicy, krwotoków, zakażeń mikrobiologicznych oraz schorzeń układu oddechowego i w stanach gorączkowych (Larrosa i in., 2010; Lee i in., 2010).

Wszystkie części rośliny (korzenie, kora, kwiaty, owoce oraz liście) są wykorzystywane w ajurwedzie, czyli starożytnej medycynie indyjskiej (Bhowmik i in., 2013).Granaty uprawiano już około 5 tysięcy lat p.n.e.

Niektórzy badacze Biblii twierdzą, że zakazanym owocem w ogrodzie rajskim nie było jabłko, lecz granat.

Substancje zawarte w granacie wspierają pracę serca i obniżają ryzyko zachorowania na miażdżycę.  Ma działanie przeciwzapalne, które wynika z wysokiej zawartości polifenoli oraz flawonoidów, silnych przeciwutleniaczy, które chronią przed rozwojem chorób oraz łagodzą już trwające stany chorobowe.To one również  hamują  tworzenie się wolnych rodników, dzięki czemu możemy mówić o zwiększeniu odporności organizmu na zmiany nowotworowe.

W ziarenkach granatu znajdziemy witaminę C, E, beta-karoten, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, także fosfor, wapń, żelazo, potas.

A oto przepis na pyszną przekąskę :

Składniki

2 bakłażany

1 granat

oliwa z oliwek

2łyzki tymianku

natka pietruszki

sól himalajska

ser parmezan

szczypta imbiru mielonego

Wykonanie

Bakłażana kroimy w plastry. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Solimy i czekamy około 20 min. Gdy bakłażan puści sok delikatnie ścieramy papierowym ręcznikiem kuchennym. Ten zabieg pozbawi bakłażana goryczki.

W miseczce mieszamy oliwę z oliwek i tymianek, a następnie pędzelkiem malujemy każdy z plastrów bakłażana. Wkładamy do  nagrzanego do 180 stopni  piekarnika na około 20 min.

Do małej miseczki wsyp obrane ziarenka granatu. Dodaj szczyptę imbiru i wymieszaj.

Ser parmezan zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Kiedy bakłażan będzie prawie gotowy posyp go serem i jeszcze zapiekaj około 5 min. Wyciągnij z piekarnika posyp ziarenkami granatu i zieloną pietruszką.

 

SMACZNEGO🙂

 

Źródła

http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_41.pdf

2 Replies to “Granat owoc Wielkiej Mocy!!!”

Dodaj komentarz

Block

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X