CIASTO Z RABARBAREM, SMAKI Z DZIECIŃSTWA :)

Moje ulubione ciasto z rabarbarem. Przypomina mi majówkę u mojej babci.

Zawsze gdy tylko pojawił się rabarbar babcia piekła ciasto, gotowała kompot, smażyła go w cieście naleśnikowym. Wtedy wiedziałam, że to już czas MAJA. Cudownego miesiąca w roku, który obdarza nas swym ciepłem promieni słonecznych, śpiewem ptaków, cudownymi zapachami kwitnących kwiatów, drzew, bzu, jaśminu. Eksplozją kolorów. Pysznym jedzeniem.

Wszystkie nasze zmysły  wtedy czują piękno natury, która budzi się w całej swej okazałości tu i teraz.

Kiedy  z mojej  diety wykluczyłam mąkę pszenną długo nie potrafiłam znaleźć odpowiedniego ciasta, które przypominałoby smaki z dzieciństwa. Aż w końcu… trafiłam i dzisiaj pragnę podzielić się z Wami.

Składniki:

3 jaja od szczęśliwych kur

200g mąki migdałowej

80gmasła

100g cukru trzcinowego drobnego

2łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

2łyżeczki cynamonu

3łyżeczki cukru waniliowego

parę kropel ekstraktu waniliowego, rumu(opcjonalnie)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do temp.180 st.

Jajka i masło wyciągnij z lodówki około godziny przed pieczeniem ciasta. Ich temperatura powinna być pokojowa. Ubij  jajka razem z cukrem trzcinowym, dodaj  miękkie masło i zmiksuj całość na jednolitą masę. Dodaj łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę cukru waniliowego, parę kropel ekstraktu waniliowego, rumu. Wszystko razem wymieszaj. Małą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Rabarbar umyj odkrój końcówki. Potnij na równe kawałki około 3-4 cm. Ciasto przełóż do tortownicy i na wierzchu poukładaj rabarbar. Dociśnij go tak aby się w połowie zagłębił w cieście. Posyp wszystko pozostałym cukrem waniliowym i cynamonem. Piecz w 180st.około 25-30min.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *