Dzień dobry GRUDNIU 🙂
Malujesz na łąkach bajkowe zimowe koronki, utkane z kropelek lodu jak diamenciki, szronisz okna i drzwi domostw, otulasz białym puchem świat, i wydawać by się mogło, że Mróz Twój największy przyjaciel idzie z Tobą pod rękę i w tej podróży nie ma tam miejsca na nic innego.
Ale Ty Grudniu lubisz równowagę i wplatasz w ten zimowy czas dany od natury, gorące dni naszych serc. To dni gdzie nasza uwaga jak nigdy skupia się na rodzinie rozpalając ogień miłości, bliskości, odpuszczenia, przebaczenia . To dni gdzie nasza kuchnia pachnie coraz bardziej cynamonem, goździkami, imbirem. To dni gdzie ciepło naszych domów zaprasza wszystkich w podróży.
Jesteś piękny mroźny, majestatyczny w swoich obrazach natury i gorący, magiczny dla naszych serc i duszy.
Jestem Ci wdzięczą za ten czas, i zaczynam rozpalać ten czar ciepła, bajkowości , w moim domu.
Dzisiaj sprawdzone przepyszne ciepłe ciasto migdałowe z musem z duszonych śliwek.
Składniki:
3 jaja od szczęśliwych kur
200g mąki migdałowej
80gmasła
100g cukru trzcinowego drobnego
2łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
2łyżeczki cynamonu
3łyżeczki cukru waniliowego
parę kropel ekstraktu waniliowego, (opcjonalnie)
2łyżki wiórek kokosowych
Duszone śliwki skład:
Około15 śliwek
1łyzka masła klarowanego
1 opakowanie cukru waniliowego Bio
1łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do temp.180 st.
Jajka i masło wyciągnij z lodówki około godziny przed pieczeniem ciasta. Ich temperatura powinna być pokojowa. Ubij jajka razem z cukrem trzcinowym, dodaj miękkie masło i zmiksuj całość na jednolitą masę. Dodaj łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę cukru waniliowego, parę kropel ekstraktu waniliowego, mąkę migdałową. Wszystko razem wymieszaj. Małą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto do tortownicy i piecz w 180st.około 25-30min.
W czasie gdy ciasto migdałowe się piecze umyj śliwki , usuń pestki, pokrój na małe kawałki. W rondelku rozpuść masło klarowane dodaj śliwki, cynamon, cukier waniliowy i przesmażaj. Śliwki puszczą sok, mieszamy je od czasu do czasu aby się nie przypaliły i dusimy aż będą miękkie.
Po upieczeniu ciasta odczekaj chwilę aby ostygło. Następnie pokrój na kawałki i podawaj polane duszonymi śliwkami . Posyp wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO 🙂