DZIEŃ DOBRY GRUDNIU !

Dzień dobry GRUDNIU 🙂

Malujesz na łąkach bajkowe zimowe koronki, utkane z kropelek lodu jak diamenciki, szronisz okna i drzwi domostw, otulasz białym puchem świat, i wydawać by się mogło, że Mróz Twój największy przyjaciel idzie z Tobą pod rękę  i w tej podróży nie ma tam miejsca na nic innego.

Ale Ty Grudniu lubisz równowagę i wplatasz w ten zimowy czas dany od natury,  gorące dni naszych serc. To dni gdzie nasza uwaga jak nigdy skupia się na rodzinie rozpalając  ogień miłości, bliskości, odpuszczenia, przebaczenia . To dni gdzie nasza kuchnia pachnie coraz bardziej cynamonem, goździkami, imbirem. To dni gdzie ciepło naszych domów zaprasza wszystkich w podróży.

Jesteś piękny mroźny, majestatyczny w swoich obrazach natury i gorący, magiczny dla naszych serc i duszy.

Jestem Ci wdzięczą za ten czas, i zaczynam rozpalać ten czar ciepła, bajkowości , w moim domu.

Dzisiaj sprawdzone przepyszne  ciepłe ciasto migdałowe z musem z duszonych śliwek.
Składniki:

3 jaja od szczęśliwych kur

200g mąki migdałowej

80gmasła

100g cukru trzcinowego drobnego

2łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

2łyżeczki cynamonu

3łyżeczki cukru waniliowego

parę kropel ekstraktu waniliowego, (opcjonalnie)

2łyżki wiórek kokosowych

Duszone śliwki skład:

Około15 śliwek

1łyzka masła klarowanego

1 opakowanie cukru waniliowego Bio

1łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do temp.180 st.

Jajka i masło wyciągnij z lodówki około godziny przed pieczeniem ciasta. Ich temperatura powinna być pokojowa. Ubij  jajka razem z cukrem trzcinowym, dodaj  miękkie masło i zmiksuj całość na jednolitą masę. Dodaj łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę cukru waniliowego, parę kropel ekstraktu waniliowego, mąkę migdałową.  Wszystko razem wymieszaj. Małą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Przełóż ciasto do tortownicy i piecz w 180st.około 25-30min.

W czasie gdy ciasto migdałowe się piecze umyj śliwki , usuń pestki, pokrój na małe kawałki. W rondelku rozpuść masło klarowane dodaj śliwki, cynamon, cukier waniliowy i przesmażaj. Śliwki puszczą sok, mieszamy je od czasu do czasu aby się nie przypaliły i dusimy aż będą miękkie.

Po upieczeniu ciasta odczekaj chwilę aby ostygło. Następnie pokrój na kawałki i podawaj polane duszonymi śliwkami . Posyp wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *