Ciasteczka świąteczne.
Święta zbliżają się wielkimi krokami. W domach powoli zaczynają gościć wspaniałe zapachy imbiru, cynamonu, goździków, kardamonu, pomarańczy, mandarynek, jabłek. Gdzieniegdzie za oknami widać już świąteczne światełka.
Wieczory stają się długie i ciemne. Ja aby rozświetlić ten czas postanowiłam upiec słoneczne maślane ciasteczka. Pewnie nie dotrzymają do Wigilii, ale co tam niech cieszą swoim wyglądem i smakiem każdego już dziś.
Składniki:
250 g mąki kukurydzianej
50g mąki ziemniaczanej
80g cukru pudru
2 jajka od szczęśliwych kur
50g masła klarowanego roztopionego
łyżka wiórków kokosowych
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1łyżeczka cynamonu
1 białko do pomalowania ciasteczek
Wykonanie:
Do misy wbijam jajka od szczęśliwych kur. Ubijam mikserem i po chwili dodaję cukier puder. Ubite jajka z cukrem łącze z roztopionym i przestudzonym masłem i mieszam. Następnie dodaje mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną, proszek bezglutenowy i cukier waniliowy cały czas mieszając ciasto. Po połączeniu składników zagniatam ręcznie ciasto w misce. Przekładam na folię i zawijam szczelnie. Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki na około godzinę.
Po godzinie schłodzone ciasto wykładam na stolnicę i rozwałkowuję. Najlepiej włożyć ciasto pomiędzy dwa papiery do pieczenia i rozwałkowywać wtedy nie oblepia się na wałek. Następnie można zacząć najprzyjemniejszą część zabawy i wycinać z ciasta różne wzorki przygotowanymi foremkami. Ciasteczka układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. W małej miseczce roztrzepujemy białko i kokos i malujemy ciasteczka, na koniec sypiemy szczyptę cynamonu na każde. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180st. około 10- 12 min. do złocisto słonecznego koloru.
Smacznego 🙂