CZY MOŻEMY JEŚĆ BROKUŁY?

CZY MOŻEMY JEŚĆ BROKUŁY?
Brokuł, inaczej zielony kalafior posiada wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni go jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie.
Dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza stosowanie go w diecie  może chronić przed  rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływa  na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi.
Aby szybciej aktywować właściwości przeciwnowotworowe brokuła, zaleca się by spożywać go z innymi produktami zawierającymi  enzym  mirozynazę, enzymu koniecznego do wytworzenia sulforafanu.
Gdzie go znajdziemy? W takich produktach  jak rzodkiewka, musztarda, rukola, pomidor,gorczyca.
CZY MOŻEMY JEŚĆ BROKUŁY?
Brokuł najzdrowszy jest surowy, ale dla nas w takiej postaci może być niedostępny gdyż zawiera goitrogeny. Ale tylko wtedy kiedy mamy  nieustabilizowany poziom hormonów. Wtedy  ważne jest unikanie produktów o właściwościach wolotwórczych (powiększenie tarczycy), które mogą ograniczać przyswajanie jodu z pożywienia.
Po gotowaniu zmniejsza się zawartość niekorzystnych substancji o ponad 30% a  dodatkowo łącząc go z rybami,małżami, ostrygami  możemy cieszyć się jego dobrodziejstwem.
Aby cieszyć się największą ilością sulforafanu,przed przygotowaniem brokuła powinniśmy pokroić  i gotować na parze 3-4 min.
Przypomniała mi się sałatka z brokuła jedzona latem.

Zamieszczam Wam szybki i łatwy  przepis. Sałatka na weekend, brokuł w roli główne 🙂

Składniki:

1 brokuł gotowany na parze,
1 granat
orzechy nerkowca(rozdrobnione i prażone na patelni)
garść żurawina

Brokuł gotuj na parze 3-4 min.Posyp ziarenkami granatu,rozdrobnionymi i prażonymi orzechami nerkowca.Dodaj garść żurawiny.

Sos Tahini:
1 łyżka pasty Tahini
2 łyżki olej z sezamu
1/2 łyżki sok wyciśnięty cytryny
1 ząbek czosnku
4 łyżki wody
sól himalajska i świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.Polej brokuły wymieszane z orzechami,granatem,żurawiną.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *