CZY MOŻEMY JEŚĆ BROKUŁY?
Brokuł, inaczej zielony kalafior posiada wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni go jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie.
Dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza stosowanie go w diecie może chronić przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi.
Aby szybciej aktywować właściwości przeciwnowotworowe brokuła, zaleca się by spożywać go z innymi produktami zawierającymi enzym mirozynazę, enzymu koniecznego do wytworzenia sulforafanu.
Gdzie go znajdziemy? W takich produktach jak rzodkiewka, musztarda, rukola, pomidor,gorczyca.
CZY MOŻEMY JEŚĆ BROKUŁY?
Brokuł najzdrowszy jest surowy, ale dla nas w takiej postaci może być niedostępny gdyż zawiera goitrogeny. Ale tylko wtedy kiedy mamy nieustabilizowany poziom hormonów. Wtedy ważne jest unikanie produktów o właściwościach wolotwórczych (powiększenie tarczycy), które mogą ograniczać przyswajanie jodu z pożywienia.
Po gotowaniu zmniejsza się zawartość niekorzystnych substancji o ponad 30% a dodatkowo łącząc go z rybami,małżami, ostrygami możemy cieszyć się jego dobrodziejstwem.
Aby cieszyć się największą ilością sulforafanu,przed przygotowaniem brokuła powinniśmy pokroić i gotować na parze 3-4 min.
Aby cieszyć się największą ilością sulforafanu,przed przygotowaniem brokuła powinniśmy pokroić i gotować na parze 3-4 min.
Przypomniała mi się sałatka z brokuła jedzona latem.
Zamieszczam Wam szybki i łatwy przepis. Sałatka na weekend, brokuł w roli główne 🙂
Składniki:
1 brokuł gotowany na parze,
1 granat
orzechy nerkowca(rozdrobnione i prażone na patelni)
garść żurawina
Brokuł gotuj na parze 3-4 min.Posyp ziarenkami granatu,rozdrobnionymi i prażonymi orzechami nerkowca.Dodaj garść żurawiny.
Sos Tahini:
1 łyżka pasty Tahini
2 łyżki olej z sezamu
1/2 łyżki sok wyciśnięty cytryny
1 ząbek czosnku
4 łyżki wody
sól himalajska i świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie:
wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.Polej brokuły wymieszane z orzechami,granatem,żurawiną.
Smacznego 🙂