MNISZEK LEKARSKI. MAGICZNY SYROP DLA ZDROWIA.

MNISZEK LEKARSKI

Łąki rozkwitły pięknym złocistym mniszkiem lekarskim. Wiele osób może pamiętać go z dzieciństwa, może niektórzy z was zbierali ze swoją mamą, babcią to pięknie złociste ziele, które po obróbce dbało  w zimowe dni o nasze zdrowie. A może bawiliście się w dmuchawce, latawce…

Moja najbliższa łąka właśnie pokryła się tymi słonecznymi kwiateczkami, a ja szybko wyruszyłam na zbiory.

Kwiat mniszka i ziele mniszka

Mniszek lekarski, inaczej mniszek pospolity zwany potocznie  dmuchawcem ( mylnie nazywany mleczem) rośnie na łąkach, w zaroślach, ogródkach. Mało kto wie, że mniszek lekarski ma wiele właściwości leczniczych. Jest on jednym z najcenniejszych źródeł inuliny, zaraz po słoneczniku i cykorii.

Inulina zawarta w korzeniu, jest  naturalnie występującym w roślinach polisacharydem o szczególnych właściwościach. Zaliczana jest do prebiotyków, które zwiększają zawartość pożytecznych bakterii w jelicie, głównie bifidobakterii. Ulega wchłanianiu w jelicie cienkim, gdzie stanowi dla nich wspaniałą pożywkę. Wpływa również korzystnie na mikrobiotę jelita grubego i dzięki temu reguluje wypróżnienia. Inulina wpływa  również pozytywnie na regulację gospodarki węglowodanowej organizmu. Spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi i obniża indeks glikemiczny spożytego pokarmu. Jest to szczególnie ważne dla osób borykających się z insulinoopornością i cukrzycą. Wykazuje również właściwości przeciwmiażdżycowe oraz poprawia biodostępność składników mineralnych podawanych z pożywieniem

W medycynie naturalnej mniszek lekarski wykorzystywano głównie do leczenia dolegliwości trawiennych, problemów z przepływem żółci oraz wspomagania pracy wątroby i nerek. Jest doskonałym diuretykiem, świetnie oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.

A jego przeciwzapalne właściwości  wykorzystywane są m.in. w łagodzeniu dolegliwości reumatycznych. Z powodzeniem może zmniejszać obrzęki spowodowane złym  krążeniem i niewłaściwą pracą nerek, pomocniczo w reumatyzmie, dnie (podagrze), otyłości.

Jego działanie odtruwające i oczyszczające, zwane jest często ,, czyszczeniem krwi”

Mniszek lekarski wzmacnia odporność.

Naukowcy wskazują również, że mniszek lekarski ma działanie przeciwnowotworowe.

Mniszek w mojej kuchni zawitał teraz w obfitości.

Suszę cudnie żółte kwiatki, będę je wykorzystywać do herbatki oczyszczające ,,Obfitość zdrowia”, oraz do różnych naparów. https://www.aapnaya.pl/produkt/herbatka-obfitosc-zdrowia/

Z liści przyrządzam pyszne sałatki.

Ale przede wszystkim robię z kwiatów mniszka lekarskiego magiczny syrop, który tak dobrze służy zimą, jako wzmocnienie odporności . Syrop ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Stosowany przy bólach gardła i kaszlu. Ma tez właściwości przeciwmiażdżycowe, odtruwające, żółciopędne.

Syrop z kwiatów mniszka zwanym miodem majowym ,miodkiem ‘’ powinien zagościć w każdej domowej apteczce.

Sposób przygotowania syropu jest naprawdę bardzo prosty.

Najważniejszy z całego procesu przygotowań jest  zbiór kwiatów.  Zbieramy świeże kwiaty mniszka lekarskiego z czystych terenów, w czasie kwitnienia, czyli w okresie koniec kwietnia-maj.

Potrzebne są same główki mniszka.  Ja nie odcinam zielonych części, dzięki czemu syrop  ma delikatną goryczkę. Natomiast odcinam ogonki od kwiatu.

Sok mleczny, który płynie w zielonych częściach mniszka ma gorzki smak. Jeśli zielonych części będzie zbyt dużo – to cały miodek może być  zbyt gorzki.  Trzeba też pamiętać, że im starsze kwiaty i im późniejszy okres kwitnienia tym większa goryczka.

Składniki na syrop na 1 porcję – czyli 2 – 3  małe słoiki

Około 400-500 kwiatów mniszka. Ja nigdy nie liczę 🙂 Wkładam kwiatki do litrowego garnuszka, lekko ubijam,  jak jest pełny to przyjmuje że jest wystarczająco 🙂

1 litr wody

1 kg cukru

1 cytryna

Ja dodaję opcjonalnie

1 łyżeczkę suszonego, bądź gałązkę świeżego tymianku

1 gałązkę rozmarynu

dzięki temu syrop będzie miał  jeszcze lepsze właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne.

Wykonanie:

Zbieramy kwiaty w suchy i słoneczny dzień. Odcinamy pozostałe łodyżki. Kwiatki mniszka rozkładamy na papierze, w zacienionym miejscu, aby pozbyć się owadów. Po około godzinie wkładamy je do garnka, zalewamy wrzącą wodą i lekko ugniatamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wyparzoną i dobrze wyszorowaną cytrynę pokrojoną na plastry, opcjonalnie tymianek i rozmaryn. Po wystudzeniu odstawimy na 12-24 godzin do lodówki, żeby odwar „nabrał mocy” (Ja zostawiam na całą noc) Następnie gotujemy całość jeszcze raz i po wystudzeniu odciskamy sok przez gazę apteczną. Do wywaru dodajemy cukier. Mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotujemy do momentu kiedy syrop uzyska konsystencję lejącego miodu (około 2 godzin). Taki gorący syrop od razu przelewamy do wcześniej  dobrze umytych i wyparzonych, osuszonych słoiczków. Słoiczki ustawiamy do góry dnem, okrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowany syrop przechowujemy w ciemnymi chłodnym miejscu. Można go używać jako zamiennik miodu. Przede wszystkim służy nam w przypadku infekcji.

1 łyżeczkę od 2-4 razy dziennie np.: w herbacie

Jeśli ma zadziałać na poprawę trawienia to stosujesz

1 łyżeczkę przed posiłkiem do 3 razy dziennie. np: w przegotowanej wody.

Przeciwwskazania.

Ze względu na dużą zawartość cukru nie zaleca się stosowania go u osób chorujących na cukrzycę. Syrop z mniszka nie jest również zalecany u osób chorujących na wrzody żołądka.

Smacznego Syropu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *