MNISZEK LEKARSKI
Łąki rozkwitły pięknym złocistym mniszkiem lekarskim. Wiele osób może pamiętać go z dzieciństwa, może niektórzy z was zbierali ze swoją mamą, babcią to pięknie złociste ziele, które po obróbce dbało w zimowe dni o nasze zdrowie. A może bawiliście się w dmuchawce, latawce…
Moja najbliższa łąka właśnie pokryła się tymi słonecznymi kwiateczkami, a ja szybko wyruszyłam na zbiory.
Kwiat mniszka i ziele mniszka
Mniszek lekarski, inaczej mniszek pospolity zwany potocznie dmuchawcem ( mylnie nazywany mleczem) rośnie na łąkach, w zaroślach, ogródkach. Mało kto wie, że mniszek lekarski ma wiele właściwości leczniczych. Jest on jednym z najcenniejszych źródeł inuliny, zaraz po słoneczniku i cykorii.
Inulina zawarta w korzeniu, jest naturalnie występującym w roślinach polisacharydem o szczególnych właściwościach. Zaliczana jest do prebiotyków, które zwiększają zawartość pożytecznych bakterii w jelicie, głównie bifidobakterii. Ulega wchłanianiu w jelicie cienkim, gdzie stanowi dla nich wspaniałą pożywkę. Wpływa również korzystnie na mikrobiotę jelita grubego i dzięki temu reguluje wypróżnienia. Inulina wpływa również pozytywnie na regulację gospodarki węglowodanowej organizmu. Spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi i obniża indeks glikemiczny spożytego pokarmu. Jest to szczególnie ważne dla osób borykających się z insulinoopornością i cukrzycą. Wykazuje również właściwości przeciwmiażdżycowe oraz poprawia biodostępność składników mineralnych podawanych z pożywieniem
W medycynie naturalnej mniszek lekarski wykorzystywano głównie do leczenia dolegliwości trawiennych, problemów z przepływem żółci oraz wspomagania pracy wątroby i nerek. Jest doskonałym diuretykiem, świetnie oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.
A jego przeciwzapalne właściwości wykorzystywane są m.in. w łagodzeniu dolegliwości reumatycznych. Z powodzeniem może zmniejszać obrzęki spowodowane złym krążeniem i niewłaściwą pracą nerek, pomocniczo w reumatyzmie, dnie (podagrze), otyłości.
Jego działanie odtruwające i oczyszczające, zwane jest często ,, czyszczeniem krwi”
Mniszek lekarski wzmacnia odporność.
Naukowcy wskazują również, że mniszek lekarski ma działanie przeciwnowotworowe.
Mniszek w mojej kuchni zawitał teraz w obfitości.
Suszę cudnie żółte kwiatki, będę je wykorzystywać do herbatki oczyszczające ,,Obfitość zdrowia”, oraz do różnych naparów. https://www.aapnaya.pl/produkt/herbatka-obfitosc-zdrowia/
Z liści przyrządzam pyszne sałatki.
Ale przede wszystkim robię z kwiatów mniszka lekarskiego magiczny syrop, który tak dobrze służy zimą, jako wzmocnienie odporności . Syrop ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Stosowany przy bólach gardła i kaszlu. Ma tez właściwości przeciwmiażdżycowe, odtruwające, żółciopędne.
Syrop z kwiatów mniszka zwanym miodem majowym ,miodkiem ‘’ powinien zagościć w każdej domowej apteczce.
Sposób przygotowania syropu jest naprawdę bardzo prosty.
Najważniejszy z całego procesu przygotowań jest zbiór kwiatów. Zbieramy świeże kwiaty mniszka lekarskiego z czystych terenów, w czasie kwitnienia, czyli w okresie koniec kwietnia-maj.
Potrzebne są same główki mniszka. Ja nie odcinam zielonych części, dzięki czemu syrop ma delikatną goryczkę. Natomiast odcinam ogonki od kwiatu.
Sok mleczny, który płynie w zielonych częściach mniszka ma gorzki smak. Jeśli zielonych części będzie zbyt dużo – to cały miodek może być zbyt gorzki. Trzeba też pamiętać, że im starsze kwiaty i im późniejszy okres kwitnienia tym większa goryczka.
Składniki na syrop na 1 porcję – czyli 2 – 3 małe słoiki
Około 400-500 kwiatów mniszka. Ja nigdy nie liczę 🙂 Wkładam kwiatki do litrowego garnuszka, lekko ubijam, jak jest pełny to przyjmuje że jest wystarczająco 🙂
1 litr wody
1 kg cukru
1 cytryna
Ja dodaję opcjonalnie
1 łyżeczkę suszonego, bądź gałązkę świeżego tymianku
1 gałązkę rozmarynu
dzięki temu syrop będzie miał jeszcze lepsze właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne.
Wykonanie:
Zbieramy kwiaty w suchy i słoneczny dzień. Odcinamy pozostałe łodyżki. Kwiatki mniszka rozkładamy na papierze, w zacienionym miejscu, aby pozbyć się owadów. Po około godzinie wkładamy je do garnka, zalewamy wrzącą wodą i lekko ugniatamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wyparzoną i dobrze wyszorowaną cytrynę pokrojoną na plastry, opcjonalnie tymianek i rozmaryn. Po wystudzeniu odstawimy na 12-24 godzin do lodówki, żeby odwar „nabrał mocy” (Ja zostawiam na całą noc) Następnie gotujemy całość jeszcze raz i po wystudzeniu odciskamy sok przez gazę apteczną. Do wywaru dodajemy cukier. Mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotujemy do momentu kiedy syrop uzyska konsystencję lejącego miodu (około 2 godzin). Taki gorący syrop od razu przelewamy do wcześniej dobrze umytych i wyparzonych, osuszonych słoiczków. Słoiczki ustawiamy do góry dnem, okrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowany syrop przechowujemy w ciemnymi chłodnym miejscu. Można go używać jako zamiennik miodu. Przede wszystkim służy nam w przypadku infekcji.
1 łyżeczkę od 2-4 razy dziennie np.: w herbacie
Jeśli ma zadziałać na poprawę trawienia to stosujesz
1 łyżeczkę przed posiłkiem do 3 razy dziennie. np: w przegotowanej wody.
Przeciwwskazania.
Ze względu na dużą zawartość cukru nie zaleca się stosowania go u osób chorujących na cukrzycę. Syrop z mniszka nie jest również zalecany u osób chorujących na wrzody żołądka.
Smacznego Syropu 🙂