PORANNA PORCJA WITAMIN I MINERAŁÓW.

Zapraszam Was dzisiaj na płatki jaglane z mlekiem migdałowym, z moimi ukochanymi dodatkami.

  • Kiwi (owoc aktinidii)

O Kiwi można pisać i pisać. To istna bomba witaminowa oraz bogactwo fitosubstancji, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Dla Nas Hashimotek to szczególnie ważne. Owoc ten posiada również cenne wartości odżywcze, właściwości oczyszczające oraz odchudzające. W Chinach zwany agrestem, zawędrował do Nowej Zelandii, a stamtąd  trafił dopiero w latach 50 XX wieku do Europy. Nowo Zelandczycy nazwali ten owoc kiwi,  ponieważ  kuliste, brązowe i włochate owoce  bardzo przypominały im upierzenie ptaka o tej nazwie. A może ptaki Kiwi bardzo lubią te owoce? 🙂

A Nam co dają te pełne zieleni owoce?

WITAMINY i MINERAŁY

Królową jest witamina C, mocny  przeciwutleniacz chroniący organizm przed infekcjami. W 100g owocu znajduje się 93mg tej witaminy. To więcej niż cytryna (53 mg/100 g) czy pomarańcze (50 mg/100 g).

Inne witaminy to: A, E, kwas foliowy i cała paleta minerałów: wapń, magnez ,fosfor, potas, sód, cynk.

Norwescy naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo po przeprowadzeniu szeregu badań przekonują, że kiwi może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego. Nic dziwnego – kiwi jest skarbnicą potasu. W 100 g znajduje się aż 312 mg tego pierwiastka.

Jednocześnie badania wykazały, że owoce te włączone do codziennej diety hamują sklejanie się płytek krwi (co może zapobiegać zakrzepom). Ponadto obniżają poziom trójglicerydów. Mogą zredukować  ryzyko nowotworów. Kiwi to bardzo dobra przekąska dla osób z zaburzeniami trawienia zwłaszcza dla tych, które muszą kontrolować wagę. Kiwi zawiera w 100g tylko 61kcal.  Udowodniono również, że spożycie kiwi po posiłku bogatym w białko ułatwia trawienie. Kiwi chroni nasze oczy przed rozwojem zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej dzięki zawartości luteiny.

Jednak Kiwi może uczulać. Może reagować krzyżowo z pyłkami brzozy, żyta i bylicy, innymi owocami (melon, brzoskwinie, papaja, ananas i jabłko), sezamem, makiem, orzechami laskowymi i ziemniakami. Gdy jesteśmy uczuleni na lateks, prawdopodobnie możemy także być uczuleni na banany, kiwi i awokado.

Przy przyrządzaniu posiłków nie łączymy kiwi z galaretką. Enzym aktynidyna spowoduje, że galaretka się nie zetnie.

  • O drugim dodatku borówkach amerykańskich pisałam tutaj….
  • Trzecim dodatkiem jest cynamon – gwiazda wśród przypraw.

Wzmacnia energie i witalności, jest nieocenionym źródłem wapnia, żelaza i manganu. Usprawnia dopływ krwi do mózgu dzięki temu poprawia naszą koncentrację, pamięć. Dodanie pół łyżeczki cynamonu dziennie do potraw pomaga Nam obniżyć poziom cholesterolu, pomaga też w uregulowaniu poziomu cukru we krwi. Co dla Nas jest istotną rzeczą, kiedy walczymy z insulinoopornością, nadwagą. Zapobiega nadkwaśności oraz działa przeciwbiegunkowo. Ma bardzo duże właściwości przy leczeniu Candidi – grzyba, który często atakuje nasze jelita. Przyspiesza  przemianę materii, polepsza proces trawienia oraz reguluje pracę nerek, przez co oczyszcza organizm oraz pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Cynamonu nie powinny używać osoby z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego oraz ze skłonnościami do krwotoków.

A oto przepis (dla dwóch osób) na pyszne śniadanko 😀

  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 6 łyżki płatków jaglanych
  • Garść borówek amerykańskich
  • Jedno, dwa obrane i pokrojone kiwi
  • Łyżeczka cynamonu

Zagotuj mleko migdałowe z płatkami aż zgęstnieje, między czasie obierz kiwi i pokrój, wypłucz borówki amerykańskie. Po ugotowaniu dodaj owoce, posyp łyżeczką cynamonu.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *