RÓŻNE RODZAJE MIODKÓW, NA ŚNIADANIE.

RÓŻNE RODZAJE MIODKÓW. U MNIE NA ŚNIADANIE GRYCZANKA Z MALINAMI, MIODEM, PYCHA!

Płatki gryczane czy są zdrowe? GRYKA to to zboże, które możemy jeść bez żadnych ograniczeń.

O gryce pisałam tutaj….

Lubię jeść smacznie ale przede wszystkim zwracam baczną uwagę co dany posiłek dostarcza mojemu organizmowi ?

Co jest w mojej ,,gryczance,, z malinami?

Połączenie dobrego białka z gryki  i bogactwa  witamin taki jak: C, E, B1, B2, B6  oraz wielu substancji mineralnych – potas, magnez, wapń, żelazo z malin ,które chociaż słodkie, to dostarczają bardzo niewielu kalorii. O malinach pisałam tutaj….

Błonnik zawarty w tych owocach oraz w gryce pomaga nie tylko w odchudzaniu, ale także przy zaparciach oraz poprawia motorykę jelit.

Dodanie cynamonu, który wzmacnia energie i witalności i jest nieocenionym źródłem wapnia, żelaza i manganu, o którym pisałam tutaj…

I MIÓD, który wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Jego dobroczynne dla zdrowia składniki trafiają wprost do naszego krwiobiegu, z pominięciem procesu trawienia. W miodzie stwierdzono obecność aż 21 pierwiastków cennych dla ludzkiego organizmu, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i mangan. Miód pszczeli posiada wartości lecznicze dzięki obecności specjalnych enzymów dodawanych przez pszczoły w trakcie produkcji.

To wszystko  sprawia, że moje śniadanie jest nie tylko pełnowartościowe, ale i pyszne. Dlatego często gości na moim stole.

RÓŻNE RODZAJE MIODKÓW. U MNIE NA ŚNIADANIE GRYCZANKA Z MALINAMI, MIODEM, PYCHA!

Poszperałam i odnalazłam kilka rodzajów miodków. Ciekawa jestem czy znacie wszystkie i czy próbowałyście? Może taki wykaz komuś się przyda.

Ja mam zamiar spróbować tych, które znalazłam w tym wykazie, a nie jadłam i nie znam smaku jak np: miód  bławatkowy, koniczynowy, cząbrowy.

A oto one:

Miód wrzosowy – w stanie płynnym kolor ciemnobrunatny, a konsystencja galaretowata. Krystalizuje się dość szybko. Smak lekko gorzkawy, ostry. Zapach kwiatów wrzosu, silny. Stosowany w chorobach wątroby i dróg żółciowych, zwiększa odporność, chroni przed zakażeniami, leczy stany zapalne jamy ustnej i gardła, pomocny w schorzeniach nerek i dróg moczowych, stosowany w leczeniu prostaty.

Miód gryczany – szczególnie nadaje się do wyrobu miodów pitnych. W stanie płynnym, kolor ciemno herbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu kolor brązowy, konsystencja gruboziarnista, przy czym na powierzchni często pozostaje warstwa rzadkiego miodu. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, smak ostry, lekko piekący.  Polecany w stanach zmęczenia fizycznego i psychicznego, nerwic, łagodzi objawy nadciśnienia i miażdżycy, używany w leczeniu stanów zapalnych nerek i dróg moczowych, stosowany u diabetyków i innych chorobach metabolicznych, łagodzi stany zapalne stawów, sprzyja regeneracji tkanki kostnej.

Miód akacjowy – w stanie płynnym kolor bezbarwny lub jasno słomkowy, długo nie krystalizuje się. Stan skrystalizowany ― kolor jasno słomkowy, kremowy. Miód o słabym zapachu kwiatu robinii akacjowej, mdły. Odznacza się znacznie większą zawartością sacharozy niż wszystkie inne miody nektarowe. Jest lubiany przez dzieci. Polecany dla diabetyków, stosowany w schorzeniach nerek, dróg moczowych i kamieniach nerkowych, pomaga załagodzić zaburzenia trawienia, choroby żołądkowo-jelitowe.

Miód lipowy – w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Konsystencją i barwą przypomina olej rycynowy. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny, konsystencję drobnoziarnistą, krupkowatą. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w smaku, z lekką goryczką. Łagodzi stany depresyjne, niepokój i bezsenność, działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, łagodzi zapalenie oskrzeli, płuc, grypę i kasze, polecany w cukrzycy.

Miód koniczynowy – w stanie płynnym barwa słomkowożółta, zapach kwiatów koniczyny, nikły. Po skrystalizowaniu barwa jasnożółta, smak bardzo słodki, łagodny, ale nieco mdły. Miód z koniczyny czerwonej jest jaśniejszy i długo pozostaje w stanie płynnym. Po skrystalizowaniu jest prawie biały. Ma wyraźny, niespotykany w innych miodach, kwaskowaty posmak. Działa uspokajająco, stosowany jest w wyczerpaniu nerwowym i anemii. Dobry dla nerwusów 🙂

Miód bławatkowy – barwa złocistożółta, zapach bławatka, miód o ostrym, charakterystycznym smaku. Przewlekłe stany zapalne nerek, ma właściwości moczopędne, działa przeciwzapalnie.

Miód manuka – w stanie płynnym kolor dość ciemny. Jest to miód uzyskiwany na Nowej Zelandii z kwiatów rośliny manuka. Ostry w smaku, intensywny w zapachu. Miód manuka robi na całym świecie niebywałą furorę. Wszystko dzięki jego właściwościom antybakteryjnym. Poprawia  również krążenie krwi, obniża ciśnienie, zwiększa wydzielanie żółci, zwiększa wytwarzanie nowych komórek krwi, podnosi ogólną odporność organizmu.

Miód malinowy – w stanie płynnym kolor żółtawy. Po skrystalizowaniu żółtozłocisty. W smaku łagodny, lekko kwaskowaty, o lekkim zapachu malin. Lubiany przez dzieci.

Miód nawłociowy – wytwarzany z nektaru kwiatu nawłoci, potocznie zwanym mimozą lub „złotą rózgą”, dość szybko krystalizuje. Posiada dużo rutyny i kwercetyny. Stosowany jest bardzo często w stanach zapalnych i zakażeniach dróg moczowych oraz kamicy nerkowej. Miód polecany jest dla osób z nadciśnieniem tętniczym oraz w celu wzmocnienia pracy serca.

Miód mniszkowy – pozyskiwany z kwiatów mniszka lekarskiego. W stanie płynnym jasnobrązowy, o charakterystycznej, ciągliwej konsystencji i intensywnym zapachu. Wskutek dużej zawartości glukozy krystalizuje szybko – w ciągu kilku tygodni od odebrania przybiera w całej objętości konsystencję mazistą i stopniowo twardnieje. W stanie stałym barwa żółta, często z białymi wykwitami. W smaku bardzo słodki (uchodzi za najsłodszy z krajowych miodów) i wyrazisty. Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodzi jego nadkwasotę. Stosowany jest również w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych.

Miód wielokwiatowy – w stanie płynnym kolor żółty. Po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy. Łagodny, o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak, uzależnione od rodzaju oblatywanego kwiatu. Wzmacnia organizm, dodaje energii  jest wysokokaloryczny, ale lekkostrawny stosowany w chorobach serca, nadciśnieniu, pomaga w schorzeniach żołądkowo-jelitowych  działa uspokajająco, łagodzi nerwice i depresje, łagodzi alergie, astmę, katar sienny

Miód cząbrowy – w stanie płynnym kolor ciemno- bursztynowy. Po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy. Ostry swoisty smak pieprzowo-ziołowy o charakterystycznym zapachu kwiatu cząbru. Jako jeden z nielicznych dorównuje, a nawet przewyższa swymi właściwościami biotycznymi słynne miody królewskie czy papieskie, jak dawniej nazywano najprzedniejsze miody ze spadzi iglastej. Posiada ponad 1020 mg/kg wolnych aminokwasów, gdy uważany za najbardziej wartościowy pod tym względem miód nektarowy: gryczany – 720 mg/kg, a najdroższy na naszym rynku wrzosowy ― 368 mg/kg. Mało znany w Polsce, popularny w Chorwacji.

Miód rzepakowy – w stanie płynnym kolor słomkowy. Krystalizuje się szybko, w ciągu kilku dni po odbiorze. Po skrystalizowaniu jest biały lub kremowy, o konsystencji drobnoziarnistej, mazistej. W smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku, z czasem woń słabnie. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów.

Mamy w czym wybierać!

A oto przepis (dla dwóch osób) na pyszne śniadanko.

2 szklanki mleka migdałowego

4 łyżki płatków gryczanych

Spora garść malin

Łyżeczka cynamonu

Łyżeczka płatków migdałowych

Łyżeczka miodu

Zagotuj mleko migdałowe z płatkami aż zgęstnieje, wypłucz maliny. Po ugotowaniu dodaj owoce, posyp łyżeczką cynamonu, migdałami i polej  miodem.

SMACZNEGO 🙂

https://wieczniemloda.com/miod-rodzaje-i-wlasciwosci-lecznicze-5981

https://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C3%B3d

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *