Smak wakacji-oliwa z oliwek,jakie ma dla Nas dary?

Smak wakacji. Pisałam wam o jednym z zatrzymanych smaków moich tegorocznych wakacji smaku słonej wody morskiej tutaj…

Dziś drugi ze smaków ,smak oliwy z oliwek. Codziennie dane mi było spacerować wśród gajów oliwnych. Przyglądałam się nim z fascynacją .Jak te na pozór kruche małe drzewka silnie wrastają w tak nieprzychylną  im kamienistą ,suchą  glebę. Jak mocno osadzają się w niej i z drobnymi rozłożystymi gałązkami oliwnymi  tworzą piękne ogrody. A na nich oliwki ,o charakterystycznej  zielonej  barwie- pełne energii  słońca i zapachu turkusowego morza.

W Chorwacji tradycje uprawy drzewa oliwnego zakorzenione były przez Greków w IV wieku przed Chrystusem. Najzdrowsza jest oczywiście oliwa z pierwszego tłoczenia (djevicansko maslinovo ulje) domowej produkcji. Przez długie lata oliwa pochodząca z wybrzeża dalmatyńskiego, a zwłaszcza z jego południowej części uważana była za najlepszą.

Mamy ,różne oliwy z oliwek i trzeba dokonywać odpowiednich wyborów przy jej zakupie.

Oczywiście najwyższej jakości oliwa to ta tłoczona na zimno, w czasie nie dłuższym niż 24 h od jej zbioru. Oliwa Extra Virgin. Nazwa ta informuje nas ,że nie jest ona po wytłoczeniu w jakikolwiek sposób modyfikowana, poddawana procesom fizycznym czy chemicznym. To produkt w 100% naturalny. Jest ona niefiltrowana i dlatego można zaobserwować jej zmętnienie. Proces produkcji ,któremu poddane są oliwki zapewnia zachowanie najlepszych cech żywieniowych, zapewnia niską kwasowość, nie większą niż 0.8% i przede wszystkim zostają zachowane przeciwutleniacze. Oliwy Extra Virgin nie należy używać do smażenia ze względu na owe przeciwutleniacze i niski punkt dymienia (temperaturę przy której powstają niebezpieczne związki).

Oliwa z oliwek znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchni, ale działa też dobroczynnie na nasze zdrowie i znajduje zastosowanie w kosmetyce.

Dzięki wysokiemu stężeniu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz związków fenolowych oliwa wykazuje wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Kwasy jednonienasycone chronią organizm przed rozwojem chorób układu krążenia, w tym choroby wieńcowej oraz miażdżycy. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne, dlatego poleca się podawanie oliwy z oliwek osobom przewlekle chorym (choroba Alzheimera, cukrzyca,Hashimoto, stwardnienie rozsiane, toczeń). Wypijanie 2 łyżek oliwy z oliwek przed snem na pewno pomoże osobą cierpiącym na zaparcia. Oliwa z oliwek ma charakterystyczny smak. Dla mnie to smak wakacji przepełnionych słońcem, pełnych  wspaniałych wspomnień czasu spędzonego z rodziną, przyjaciółmi. Potraw do których tak często dodawana jest w Dalmacji właśnie oliwa z oliwek.

Można ją spożywać na surowo, jako dodatek do sałatek, surówek, oraz do przygotowywania sosu vinegrette. Często używa się jej  zamiast masła do nasączania pieczywa.

To moja ulubiona odsłona oliwy z oliwek do ,której dodaję czosnek, zieloną pietruszkę, szczyptę soli himalajskiej.

Przepis:

Składniki:

4 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej pietruszki

Szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Ząbki czosnku obierz ,przeciśnij przez praskę, bądź pokrój drobniutko.  Do miseczki wlej oliwę,dodaj czosnek, pietruszkę, szczyptę soli do smaku i gotowe🙂

Jako, że nie mogę jeść każdego chleba w podróż zabieram zawsze pieczone przez siebie :chlebek joginów przepis uzyskany dzięki książce Agnieszki Maciąg ,,Smak Miłości,, a podany  tutaj… i chlebek gryczany przepis tutaj…

Oliwa z oliwek Extra Virgin jest wielkim bogactwem i nie może jej zabraknąć w zdrowej diecie.

Oprócz tych wspaniałych właściwości zdrowotnych posiada ona również duże zastosowanie w kosmetyce.

Mając  lekką konsystencję, może być stosowana jako naturalny olejek do ciała. Dużo z nas cierpi na suchą skórę ,egzemy, atopowe zapalenie skóry, łuszczycę to jedne z objawów choroby Hashimoto- oliwa z oliwek  może być dla Nas nawilżającym balsamem. Wcieramy surową oliwę w ciało, dzięki czemu wygląda ona zdrowo i promiennie a witaminy ,które wnikają bezpośrednio przez skórę wspaniale ją odżywiają.

Oliwa z oliwek może służyć także do zabiegu regenerującego  nasze  włosów z ,którymi również często mamy problemy. Maseczkę nakładamy  przed umyciem głowy .

Mój ulubiony  przepis na maseczkę do włosów : 4 łyżeczki oliwy, sok z połówki cytryny i łyżeczka miodu. Przepis ten nadaje się do jasnych włosów ponieważ cytryna jest najbardziej znanym naturalnym rozjaśniaczem. Dodatkowo miód regeneruje często  suche i zniszczone włosy. Po nałożeniu oliwy należy nałożyć foliowy czepek i zawinąć ogrzanym ręcznikiem. Taki oliwkowy kompres trzymamy  minimum 30 minut.Po czym zmywamy maseczkę wybierając  delikatny szampon, który nie zawiera syntetycznego detergentu SLS.

Mamy tak wiele dobroczynnych zastosowań oliwy z oliwek,że nie dziwi  jej często podawana druga nazwa „płynne złoto,,

Dodaj komentarz

Block

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X