Ma艂e co nieco na sobotni wiecz贸r馃構

Z oknami ju偶 艣nieg. Dzisiejszy dzie艅 nastraja do wypicia ciep艂ej kawy, b膮d藕 herbaty rozgrzewaj膮cej聽 z cynamonem, imbirem i oczywi艣cie do zjedzenia ma艂ego co nieco jak mawia艂 Kubu艣 Puchatek馃構

W takie dni, kiedy nie musimy i艣膰 do pracy, spieszy膰 si臋,聽 powinny艣my robi膰 sobie i oczywi艣cie domownikom ma艂e a mo偶e i du偶e przyjemno艣ci.

Dla mnie dzisiejsz膮 przyjemno艣ci膮 by艂o upieczenie ciasta, kt贸rym obdarowa艂am mojego syna.

Czy mu smakowa艂o? Chyba tak bo z talerzyka znikn臋艂y trzy kawa艂ki z okruszkami馃檪

Podaje Wam przepis na szybkie sobotnie ciasto. U nas niedzieli chyba nie doczeka馃檪

Sk艂adniki;

1 szklanka mleka migda艂owego

du偶a szklanka maki kukurydzianej

2 艂y偶ki m膮ki ry偶owej

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 jajko od szcz臋艣liwej kury

1/2 艂y偶eczki sody

50g wi贸rk贸w kokosowych

2艂y偶eczki cukru pudru

ulubione d偶emy u mnie z czarnej porzeczki,morelowy

Wykonanie:

Do miski wlej szklank臋 mleka migda艂owego,dodaj m膮k臋 kukurydzian膮, ry偶ow膮, sod臋,cukier trzcinowy.Wszystkie te sk艂adniki wymieszaj mikserem.Oddziel 偶贸艂tko od bia艂ka. Bia艂ko ubij z cukrem pudrem.呕贸艂tko dodaj do聽 ciasta i dalej miksuj, dodaj wi贸rki kokosowe.Gdy ciasto b臋dzie mia艂o konsystencj臋 budyniu dodaj ubite bia艂ko i delikatnie wymieszaj ca艂o艣膰 艂y偶k膮 drewnian膮.

Przygotuj ma艂膮 tortownic臋 ,wy艂贸偶 j膮 papierem do pieczenia.Ciasto delikatne przenie艣膰聽 do tortownicy.

Piecz w nagrzanym piekarniku 180st.oko艂o 40 min.(do suchego patyczka)

Po upieczeniu wyci膮gnij z piekarnika. Wystud藕, a nast臋pnie przekr贸j w poprzek na dwie cz臋艣ci.

Doln膮 cz臋艣膰 posmaruj ulubionym聽 d偶emem.Ja smaruje sp贸d ciasta w pasy na przemian raz jednym raz drugim d偶emem.Smaki si臋 mieszaj膮 i nigdy nie wiadomo jaki kawa艂ek si臋 trafi馃槉

Na koniec posyp cukrem pudrem.

Ciasto jest syte,pysznie smakuje te偶 z mlekiem migda艂owym z kakao. Ale taka rozpusta to ju偶聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 na przyk艂ad na聽 zimowe 艣niadanie niedzielne.

Smacznego馃榾

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

X