BEZGLUTENOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI. MNIAM :)

BEZGLUTENOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.

Coraz bardziej otacza mnie atmosfera nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia.

Na stole wieniec adwentowy, a w kuchni pomalutku  półki zapełniają się  produktami potrzebnymi na kolację wigilijną i święta. Rodzynki, żurawina, orzechy, migdały, kokos, daktyle, cynamon, kardamon, imbir, goździki, wanilia… same dobroci, które można kupić wcześniej. W spiżarce przygotowane suszone grzyby, zioła, konfitury, suszone owoce.

 BEZGLUTENOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Dzisiaj postanowiłam uruchomić już kuchnię świątecznie i zrobiłam pierogi z kapustą i grzybami (u mnie dzisiaj to pieczarki). Można je spokojnie zrobić wczesnej i zamrozić. W Wigilię gotujemy tylko w dużym garnku  wodę z solą i takie pierogi zamrożone wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy około 5-8minut aż wypłyną na powierzchnię.

Oczywiście część musiałam ugotować od razu, aby domownicy mogli choć troszeczkę spróbować.

Myślę, że przepis na pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami może Wam się przydać.

Składniki:

Farsz

50dag kapusty kiszonej

50dag pieczarek(oczywiście mogą być inne grzyby)

1 cebula

łyżka masła klarowanego

sól,pieprz do smaku

duża szczypta tymianku, majeranku

Kapustę kiszoną   przełóż  na sito. Przepłucz zimną wodą i jeszcze raz dobrze odcedź(ja wyciskam ją w rękach, aby wody było jak najmniej).  Odciśniętą kapustę pokrój na małe kawałki i włóż do garnka. Zalej niewielką ilością wrzącej wody( tak by woda nie przykrywała kapusty). Gotuj około 30 min. Kapusta ma być chrupka a nie rozgotowana.

Pieczarki opłucz i pokrój na drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój  drobno.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj cebulę, podsmaż ją troszeczkę. Dodaj pokrojone pieczarki. Wszystko smaż do miękkości.  Dodaj tymianek, majeranek. Pod koniec smażenia dodaj ugotowaną kapustę i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.

Gotowy farsz odstaw do wystygnięcia.

A teraz ciasto na pierogi.

To nie lada wyzwanie,  ale na pewno uda się wspaniale.

Składniki:

100 g czyli około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

200 g czyli około 1 szklanka mąki gryczanej

3 łyżki oliwy z oliwek lub olej ryżowy

około 250ml  gorącej wody( zalewać mąkę zaraz po zagotowaniu wody)

1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Mąki przesiej wraz z solą do miski. Dodaj oliwę z oliwek. Zamieszaj. Powoli dolewaj  mocno gorącą wodę, cały czas mieszając. Tutaj przydadzą się rękawiczki, ponieważ ciasto jest bardzo gorące. Nie zrażaj się, że nie chce się wiązać ze sobą. To ciasto potrzebuje cierpliwości i trzeba go dosyć długo zagniatać. Ja jak mąki  połączą  się z wodą i oliwą a ciasto jest już w miarę spójne, dzielę go na 4 części i zagniatam każdą część osobno. Pozostałe przykrywam ściereczką, aby nie wyschło. Jak ciasto nabierze gładkiej i elastycznej konsystencji przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Możesz podsypywać mąką gryczaną gdyby się lepiło. Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy krążki  i nakładamy na nie farsz po czym lepimy brzegi. Tu uwaga ciasto jest delikatne, więc farszu dajemy niewiele i lepienie zaczynamy od środka pieroga. Ulepione pierogi odkładam na ściereczkę i przykrywam aby ne wyschły.

W międzyczasie zagotuj wodę w dużym garnku. Osól ją, a następnie delikatnie wrzuć pierogi. Gotuj maksymalnie 5 minut (zamrożone trochę dłużej), aż wypłyną na wierzch.

Podawaj z roztopionym masłem klarowanym bądź oliwą z oliwek i posiekaną pietruszką.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *