Pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami.🙂Mniam 😋

Coraz bardziej otacza mnie atmosfera nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia.

Na stole wieniec adwentowy a w kuchni pomalutku  półki zapełniają się  produktami potrzebnymi na kolację wigilijną i święta. Rodzynki, żurawina, orzechy, migdały, kokos, daktyle, cynamon, kardamon, imbir, goździki, wanilia… same dobroci, które można kupić wcześniej. W spiżarce przygotowane suszone grzyby, zioła, konfitury, suszone owoce.

Dzisiaj postanowiłam uruchomić już kuchnię świątecznie i  zrobiłam pierogi z kapustą i grzybami (u mnie dzisiaj to pieczarki). Można je spokojnie zrobić wczesnej i zamrozić. W Wigilię gotujemy tylko w dużym garnku  wodę z solą i takie pierogi zamrożone wrzucamy na gotującą się wodę.Gotujemy około 5-8min.aż wypłyną na powierzchnię.

Oczywiście część musiałam ugotować od razu aby domownicy mogli choć troszeczkę spróbować 😋

Myślę, że przepis na pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami może Wam się przydać.🙂

Składniki:

Farsz

50dag kapusty kiszonej

50dag pieczarek(oczywiście mogą być inne grzyby)

1 cebula

łyżka masła klarowanego

sól,pieprz do smaku

duża szczypta tymianku, majeranku

Kapustę kiszoną   przełóż  na sito. Przepłucz zimną wodą i jeszcze raz dobrze odcedź(ja wyciskam ją w rękach, aby wody było jak najmniej).  Odciśniętą kapustę pokrój na małe kawałki i włóż do garnka. Zalej niewielką ilością wrzącej wody( tak by woda nie przykrywała kapusty). Gotuj około 30 min. Kapusta ma być chrupka a nie rozgotowana.

Pieczarki opłucz i pokrój na drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój  drobno.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj cebulę, podsmaż ją troszeczkę. Dodaj pokrojone pieczarki. Wszystko smaż do miękkości.  Dodaj tymianek, majeranek. Pod koniec smażenia dodaj ugotowaną kapustę i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.

Gotowy farsz odstaw do wystygnięcia.

A teraz ciasto na pierogi🙂

To nie lada wyzwanie,  ale na pewno uda się wspaniale.

Składniki:

100g czyli około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

200g czyli około 1 szklanka mąki gryczanej

3 łyżki oliwy z oliwek lub olej ryżowy

około 250ml  gorącej wody( zalewać mąkę zaraz po zagotowaniu wody)

1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Mąki przesiej wraz z solą do miski. Dodaj oliwę z oliwek. Zamieszaj. Powoli dolewaj gorącą wodę, cały czas mieszając. Tutaj przydadzą się rękawiczki, ponieważ ciasto jest bardzo gorące.Nie zrażaj się, że nie chce się wiązać ze sobą. To ciasto potrzebuje cierpliwości i trzeba go dosyć długo zagniatać. Ja jak mąki  połączą  się z wodą i oliwą i ciasto jest już w miarę spójne, dzielę go na 4 części i zagniatam każdą część osobno. Pozostałe przykrywam ściereczką aby nie wyschło. Jak ciasto nabierze   gładkiej i elastycznej konsystencji przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Możesz podsypywać mąką gryczaną gdyby się lepiło. Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy krążki  i nakładamy na nie farsz po czym lepimy brzegi. Tu uwaga ciasto jest delikatna więc farszu dajemy niewiele i lepienie zaczynamy od środka pieroga. Ulepione pierogi odkładam na ściereczkę i przykrywam aby ne wyschły.

W międzyczasie zagotuj wodę w dużym garnku. Osól ją, a następnie delikatnie wrzuć pierogi. Gotuj maksymalnie 5  minut (zamrożone trochę dłużej), aż wypłyną na wierzch.

Podawaj z roztopionym masłem klarowanym bądź oliwą z oliwek i posiekaną pietruszką.

Smacznego😀

Dodaj komentarz

Block

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X