CO MÓWIĄ KOLORY NA TALERZU? KOLORY W SAŁATCE :)

CO MÓWIĄ KOLORY NA TALERZU? KOLORY W SAŁATCE 🙂

Zdrowa i kolorowa sałatka to dobry  początek każdego dnia i o każdej porze roku.

Zwłaszcza zimą kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych sezonowych warzyw i owoców jest dobrym posiłkiem na dostarczenie witamin, minerałów i uśmiechu 🙂

Zawsze takowy wywołuje u mnie paleta rożnych kolorów na moim talerzu.

Według  mnie każdy posiłek oprócz tego, że powinien być zdrowy i smaczny powinien być również bardzo kolorowy.

Dostarcza wtedy nie tylko naszemu zmysłowi smaku  rozkosznych przeżyć, naszemu organizmowi potrzebnych witamin i minerałów ale jest równocześnie przepiękną uczta dla naszego wzroku. To powoduje w naszym organizmie same dobre odczucia. Wydziela się serotonina hormon szczęścia a my jedząc taki posiłek czujemy  się wspaniale. Na pewno przyznacie sami, że nawet najzdrowsze potrawy podane bez pomysłu i kolorów nie zachęcą nas do jedzenia  tak samo jak  pięknie podane dania  w pełnej palecie barw.

CO MÓWIĄ KOLORY NA TALERZU? KOLORY W SAŁATCE 🙂

Kolory mogą nas leczyć i nie tylko dotyczy to kolorów, które znajdujemy na talerzu ale cały otaczający nas świat, w którym przebywamy jest piękną paletą kolorów z której powinniśmy czerpać jak najwięcej.

Jeżeli jednak chodzi o jedzenie to podstawowymi kolorami są:

Biały – kolor zimny,  lekki. Kojarzy nam się głównie z nabiałem. Mlekiem, śmietaną, kefirem..

Żółty – kolor ciepły, u mnie wywołuje orzeźwienie np: lemoniada  czy sorbet z cytryny. To  kolor  grejpfrutów, gruszek, kukurydzy, fasolki szparagowej czy sera, który ożywi nie jedno danie.

Pomarańczowy – kolor pobudzający apetyt, kolor słońca, który ociepla i daje poczucie komfortu. Dlatego tak często w zimne dni sięgamy po mandarynki, pomarańcze, marchew, dynię.

Czerwony – to kolor, który również pobudzi nasz apetyt. To kolor, który rozbudza,ożywia, rozgrzewa i wzmacnia. Dodaje optymizmu i chęci do działania. Wzbudza w nas energię dlatego powinien znaleźć się na naszym talerzu rano. To kolor malin, truskawek, porzeczek, papryki, pomidorów. Jako dodatek do potraw daje wrażenie doskonałego smaku szczególnie w sałatkach.

Fiolet – to kolor odpowiadający za  spokój, relaks, emocje. Znajdziemy go w śliwkach, jagodach, winogronach, burakach, czerwonej kapuście, bakłażanie. To barwa nasycona dająca poczucie obfitości dlatego niewielka jej ilość sprawi, że nasza potrawa będzie  wyglądać bardzo różnorodnie i pięknie.

Burgund – kolor czerwonego wina, wiśni, ciemnych czereśni. W smaku kojarzy się nam z czymś cierpkim, kwaśnym. Dodane do potrawy wzmacniają jej charakter dodają orzeźwienia.

Zieleń – to kolor spokoju kojarzący się z naturą i świeżością, kojarzy się z wiosną a więc daje uczucie czegoś nowego, odradzającego się. To kolor pietruszki, koperku, sałat, ogórków, kapusty, jarmużu, szpinaku, ziół…Tym kolorem dekorujemy wiele potraw. Często dodajemy do zup, ziemniaków..

Brąz –  kolor ciężki wywołujący nasycenie. Kojarzymy go  przede wszystkim z kakao i czekoladą. Wyjątkowo apetycznie będzie  wyglądać np: tort czekoladowy z dekoracją z bitą śmietaną, czy wiśniami.

Ja przygotowałam kolorową sałatkę.

Przepis:🙂

2 garści rukoli

4 pomidorki suszone w oleju

garść borówki amerykańskiej

garść kiełków lucerny

2 łyżki startego parmezanu

sól, zioła prowansalskie do smaku

łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Rukolę umyj i osusz. Dodaj pokrojone pomidorki, jagody, kiełki. Dopraw do smaku solą himalajską, dodaj zioła prowansalskie. Posyp serem i polej oliwą.

Smacznego🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *