CZY BÓB JEST ZDROWY?
Lato, lato…Dzisiaj wspaniałe spotkanie z przyjaciółmi. Postanowiłam zrobić sytą sałatkę z mojego ukochanego bobu, który od dzieciństwa wpisał się w moją dietę.
Uprawia się go od ponad 5 tys. lat. Pochodzi z południowo – wschodniej Azji oraz północnej Afryki.
Bób jest doskonałym źródłem białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka.
Zawiera on również bogaty zestaw witamin (m.in. witaminy C, A, kwas foliowy, B1, B6) i minerałów (np. wapń, żelazo, magnez, cynk). Szczególnie uwagę zwraca zawartość kwasu foliowego, tak potrzebnego w ciąży.
100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę. Bób to również świetne źródło błonnika (w 100g zawarte jest ok.5,8g;WHO zaleca u osoby dorosłej ok. 20–40 g błonnika). Dla nas ważna informacja bo taka ilość błonnika usprawnia pracę jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest wspaniałym kompanem dla osób, które chcą schudnąć. Jest nie tylko niskokaloryczny (szklanka gotowanego bobu to niecałe 190 kcal), nie zawiera prawie tłuszczu, a przy tym jest bardzo odżywczy i syty. Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie. Wiąże on kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi.
Jedynie dla osób cierpiącym na dnę moczanową nie jest on polecany. Powinny go również unikać osoby mające problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach. Ale jest dobra wiadomość, możemy tego uniknąć odpowiednio go gotując.
Tyle dobroci w pięknie zielonych ziarnach bobu, tylko zajadać 🙂
Przepis na sałatkę z bobu.
Składniki:
1 woreczek bobu (około1 kg)
około 60gr boczku
3 łyżki oliwy z oliwek
duża garść posiekanej pietruszki i mięty
łyżeczka octu jabłkowego lub z białego wina
sól, pieprz
Zanim przystąpimy do gotowania, bób należy dokładnie wypłukać. Zalej bób bardzo gorącą wodą i odstaw na godzinę. Następnie wylej wodę i ponownie ugotuj bób w nowej wodzie (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu), dosyp 1 płaską łyżkę cukru, na koniec gotowa dodaj szczyptę soli. Gotowanie młodego bobu nie powinno przekraczać 15 minut.
Między czasie pokrój boczek w kostkę i wysmaż.
Po ostygnięciu obierz bób ze skórek. Posiekaj zieloną pietruszkę, mięte.
Wymieszaj bób z boczkiem, pietruszką, miętą. Oliwę z oliwek zmieszaj z octem z wina białego lub octem jabłkowym. Dodaj sól, pieprz do smaku.
Smacznego 🙂