HERBATKI ZIOŁOWE

Obfitość zdrowia-  herbatka oczyszczająca.

Wspaniała partnerka, która pomoże Twojemu organizmowi oczyścić się z toksyn, nadmiaru wody oraz złogów powstałych z przemiany materii.

Dzięki właściwością jej składników dostarczysz swojemu organizmowi wiele cennych substancji, które mają za zadanie  posprzątać Twój organizm i jednocześnie odżywić i wzmocnić go. Ochronić przed szkodliwymi czynnikami atakujących nas wewnętrznie i zewnętrznie. Wspomóc nasze komórki przed przedwczesnym starzeniem się.

Dzięki regularnemu stosowaniu herbatki możemy podnieść wydolność i odporność organizmu. Da nam to wspaniałe poczucie lekkości i zdrowia.

Jej skład to kompozycja samych zdrowych i ekologicznych  owoców, ziół i kwiatów.

Wszystkie zbierane ręcznie( nie widziały maszyn🙂)  z ekologicznych upraw. Suszone do temperatury 45st. tak aby zachować jak najwięcej właściwości zdrowotnych.

Do każdej torebki dodawana jest przeze mnie osobiście szczypta uśmiechu, garść radości i morze miłości.

Każdą z nich osobiście dekoruję wstążeczką i ceramicznym koralikiem. Można z nich stworzyć indywidualna bransoletkę, tylko Twoją z różnych kolorów koralików. Tak jak różne są herbatki🙂

tu można ja kupić

https://www.aapnaya.pl/produkt/herbatka-obfitosc-zdrowia/

Herbatkę skomponowałam pod fachowym okiem mojego Guru od ziół i herbatek Iwonki Garlickiej, która wsparła mnie całą swoją wiedzą i doświadczeniem, aby tak piękny i zdrowy produkt mógł powstać. Zdradzę Wam, że sama niektóre mieszała, aby nadać im magicznej pozytywnej energii, która do Was będzie trafiać.:)

Dziękuje Iwonko za rozpalenie we mnie jeszcze bardziej  tak pięknej pasji jaką jest poznawanie ziół, przypraw i ich zastosowanie nie tylko jako dodatki do potraw ale i produkty, z  których możemy tworzyć nieskończenie wiele kompozycji służących naszemu zdrowiu.

A o to z czego składa się ta magiczna ,zdrowa, oczyszczająca i pełna energii herbatka:

Składniki:

Jarzębina

Najbardziej wszechstronne właściwości  mają właśnie jej owoce.

Zawierają dużo witaminy C oraz prowitaminy A  oraz bioflawonoidy, kwercetynę i rutynę. Substancje te są antyoksydantami, chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Wzmacniają w ten sposób odporność organizmu na choroby. Chronią ponadto komórki organizmu przed przedwczesnym starzeniem się. Dzięki składnikom jarzębinę można  stosować w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej. Jarzębina ma też właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Dzięki temu picie naparu z jej owoców wspomaga leczenie chorób układu moczowego, szczególnie tych, które mają charakter infekcyjny.

Dla nas ogromnie ważne są jej właściwości moczopędne i stymulujące pracę jelit. Substancję w niej zawarte działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby. Pomagają przy kamicy żółciowej.

Jarzębina jest również stosowana jako naturalny lek na żylaki i hemoroidy  Owoce jarzębiny wspomagają procesy trawienia i wydalania.

Ważną informacją jest to, że nie można jej spożywać na surowo ponieważ zawiera kwas parasorbowy, który  po spożyciu może spowodować wymioty i biegunki. Kwas parasorbowy jest neutralizowany przez niską (zbiory po przymrozkach) lub wysoką temperaturę, dlatego przetwory z jarzębiny są bezpieczne do spożycia.

Owoce jarzębiny wchodzące w skład herbatki,, Obfitość zdrowia’’ pomogą przy zaburzeniach jelitowych( zaparciach, wzdęciach), dolegliwościach nerek i pęcherza, uregulują przemianę materii. Zadziałają moczopędnie i przeciwzapalnie, przy zakażeniach bakteryjnych, zapobiegawczo  też przeciw grypie i przeziębieniu.

Jałowiec

Owoce jałowca odznaczają się licznymi właściwościami prozdrowotnymi, gdyż dostarczają wielu cennych związków o działaniu aktywnym. Zawierają m.in. olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, tyrpeny, związki cukrowe (m.in. glukozy i fruktozy) oraz sole mineralne. Obecność garbników i terpenów sprawia, że owoce jałowca  mają korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Przyczyniają się do pobudzenia wydzielania żółci, a tym samym wspomagają procesy trawienne.  Regulują perystaltykę jelit i przyspieszają procesy przemiany materii. Dzięki temu likwidują problem zaparć i zapobiegają nieprzyjemnym wzdęciom. Owoce jałowca posiadają również właściwości moczopędne, odkażające i bakteriobójcze, dlatego stosowane są w stanach zapalnych dróg moczowych. Jałowiec, który wykazuje działanie przeciwzapalne wykorzystywany jest w łagodzeniu dolegliwości bólowych towarzyszących chorobom stawów, reumatyzmowi i artretyzmowi.

Nie wiem czy wiecie ale owoce jałowca  dzięki  swojemu moczopędnemu, żółciotwórczemu i pobudzającemu wątrobę działaniu, stosowane są jako naturalne środki w walce z cellulitem. To właśnie one sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn i nadmiaru wody.

Przeciwwskazania do stosowania owoców jałowca

Osobą z ciężkimi chorobami nerek i wątroby, a także w ostrych stanach zapalnych przewodu pokarmowego jak również kobietą ciężarnym. nie poleca się stosować owoców jałowca.

Czystek

O właściwościach czystka pisałam dużo w mojej książce ,,Hashimoto. Droga do uzdrowienia siebie.” Poświęciłam mu cały rozdział pt:,, Jak odtruwałam swój organizm”

Ludzie korzystali z dobroczynnych właściwości czystka już od IV w. p.n.e.

Roślina ta oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich, jest naturalnym antybiotykiem i antyperspirantem. Nie stwierdzono też żadnych skutków ubocznych związanych z jej stosowaniem. W 1999 roku czystek został okrzyknięty rośliną roku. Napar z niego w codziennej diecie działa przede wszystkim antyoksydacyjnie i wzmacnia układ immunologiczny, co tak ważne szczególnie dla osób, które zmagają się z chorobą autoimmunologiczną.

Czystek jest też jednym z najbogatszych źródeł w polifenole – związki należące do grupy substancji roślinnych, które hamują powstawanie wolnych rodników, a już wytworzone mogą „posprzątać”.

Wolne rodniki są o tyle niebezpieczne, że mogą powodować  uszkodzenie kodu genetycznego, a to prowadzi do powstania nowotworów oraz zaburzenia pracy układu krążenia, mózgu i innych narządów. Są także przyczyną miażdżycy naczyń krwionośnych. Panuje opinia, że wolne rodniki to także główna przyczyna procesu starzenia się.

Oprócz polifenoli czystek zawiera też  taniny, cyneol, limon czy eugenol. W porównaniu z zielną herbatą, potencjał antyoksydacyjny naparu z czystka jest trzykrotnie wyższy od zielonej herbaty. A ponieważ nie zawiera teiny, teofiliny i teobrominy mogą z powodzeniem pić go dzieci od trzeciego roku życia, kobiety w ciąży, matki karmiące i osoby starsze.

Po więcej informacji zapraszam do książki.

Kwiat mniszka i ziele mniszka

Mniszek lekarski, inaczej mniszek pospolity zwany potocznie  dmuchawcem ( mylnie nazywany mleczem) rośnie na łąkach, w zaroślach, ogródkach. Mało kto wie, że mniszek lekarski ma wiele właściwości leczniczych. Jest on jednym z najcenniejszych źródeł inuliny, zaraz po słoneczniku i cykorii.

Inulina, jest  naturalnie występującym w roślinach polisacharydem o szczególnych właściwościach. Zaliczana jest do prebiotyków, które zwiększają zawartość pożytecznych bakterii w jelicie, głównie bifidobakterii. Ulega wchłanianiu w jelicie cienkim, gdzie stanowi dla nich wspaniałą pożywkę. Wpływa również korzystnie na mikrobiotę jelita grubego i dzięki temu reguluje wypróżnienia. Inulina wpływa  również pozytywnie na regulację gospodarki węglowodanowej organizmu. Spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi i obniża indeks glikemiczny spożytego pokarmu. Jest to szczególnie ważne dla osób borykających się z insulinoopornością i cukrzycą. Wykazuje również właściwości przeciwmiażdżycowe oraz poprawia biodostępność składników mineralnych podawanych z pożywieniem

W medycynie naturalnej mniszek lekarski wykorzystywano głównie do leczenia dolegliwości trawiennych, problemów z przepływem żółci oraz wspomagania pracy wątroby i nerek. Jest doskonałym diuretykiem, świetnie oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.

A jego przeciwzapalne właściwości  wykorzystywane są m.in. w łagodzeniu dolegliwości reumatycznych. Z powodzeniem może zmniejszać obrzęki spowodowane złym  krążeniem i niewłaściwą pracą nerek, pomocniczo w reumatyzmie, dnie (podagrze), otyłości.

Jego działanie odtruwające i oczyszczające, zwane jest często ,, czyszczeniem krwi”

Mniszek lekarski wzmacnia odporność.  Naukowcy wskazują również, że mniszek lekarski ma działanie przeciwnowotworowe.

Pokrzywa.

O niej pisałam na blogu ,gdzie podawałam przepis i  zachęcałam do ugotowania zupy z pokrzyw https://www.beataabramczyk.pl/?p=87

Ta niepozorna roślina ma wiele makro-mikroelementów, witamin, antyoksydantów. Bardzo cenne jest w niej żelazo, witaminy A, B, C i K. Jej liście zawierają bardzo dużo chlorofilu, który korzystnie wpływa na produkcję krwinek czerwonych, chroniąc nas przed anemią. Ma też właściwości moczopędne, które zapobiegają zatrzymywaniu się wody w organizmie co dla osób z Hashimoto jest częstą dolegliwością.

Napary z pokrzyw pomagają usuwać złogi kwasu moczowego, oczyszczają też układ pokarmowy ze złogów żółciowych poprawiając pracę wątroby, żołądka, trzustki. Warto ją pić  przy spadku odporności.

Nieoceniona jest również  dla naszych włosów, które w czasie wiosny lubią z większą intensywnością wypadać.

Kwiat słonecznika

Od lat doceniamy  właściwości i wartości odżywcze nasion słonecznika i pozyskiwanego z niego oleju. Ale mało kto wie, że pozytywne działanie na zdrowie mają także kwiaty słonecznika.

Słonecznik symbol słońca. Nazwa słonecznika pochodzi od greckiego słowa Helianthus (tzn. słońce i kwiat). Złocisto-żółte kwiaty słonecznika zawierają wiele cennych substancji: flawonoidy, karotenoidy, cholinę, związki gorzkie, węglowodany i sole mineralne …

W medycynie naturalnej kwiaty słonecznika wykorzystywane są jako  środek przeciwgorączkowy. Pozyskiwane z nich odwary od lat stosuje się doustnie jako środek pomocniczy w łagodnych stanach gorączkowych, problemach żołądkowych. Zawarte w kwiatach związki gorzkie usprawniają procesy trawienia i przyswajania pokarmów.

Liść jeżyny

Jeżyna należy do najstarszych roślin leczniczych. Została opisana jako lek przez Hippokratesa. Zawierają one głównie garbniki,  działające  przeciwbakteryjne, kwasy organiczne, stymulujące wydzielanie soków trawiennych oraz pektyny. Napary z nich sporządzane działają bakteriobójczo, napotnie, ściągająco, dezynfekująco, moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo. Obniżają zawartość cukru we krwi( co dla osób zmagających się z inslinoopornścia i cukrzyca jest ważną informacją), regulują przemianę materii, odtruwają i działają korzystnie na florę bakteryjną. W ziołolecznictwie bywają polecane, jako środki łagodzące przy zgadze, wzdęciach oraz zmianach skórnych. Liście krzewu znalazły również zastosowanie w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.

Trawa cytrynowa

Napar z trawy cytrynowej  relaksuje, orzeźwia, poprawia przemianę materii. Pomoże złagodzić ból głowy, poprawi również koncentracje, zawalczy z niestrawnością, przywracając prawidłowe funkcjonowanie jelit.

Liść maliny

Herbata z liści malin była od wieków wykorzystywana jako lek. To kopalnia  substancji zdrowotnych, która sprawia, że możemy ją   stosować w wielu dolegliwościach. Napar z liści malin ma  między innymi działanie przeciwgorączkowe i napotne, przeciw bakteryjnie, przeciwnowotworowo ( duża ilość antyoksydantów ). Bogaty w polifenole napar, łagodzi stany zapalne i zwalcza wolne rodniki, dlatego tak często wykorzystywany jest w przypadku przeziębień oraz u osób z obniżoną odpornością. Liście malin są bardzo bogate w witaminy, szczególnie w witaminę C i sole mineralne, dzięki czemu wpływają wzmacniająco na organizm.  Flawonoidy wpływają na działanie moczopędne i odtruwające. Oczyszczenie organizmu z toksyn w dzisiejszym tak mocno zanieczyszczonym świecie jest  bardzo ważnym aspektem naszej diety.

Napar z liści malin wpływa na poprawę przemiany materii co pomaga w walce ze zbędnymi kilogramamiJ

Liście brzozy

Słowianie uważali brzozę za święte drzewo. Drzewo  symbolizujące życie, kobiecość, płodność, urodzaj i mądrość.  Uwielbiam brzozy, cudownie się jest do nich przytulać i słuchać szelestu ich liści tańczących na wietrze.

Napar z liści brzozy działa moczopędnie, związki czynne zawarte w  jej liściach pobudzają pracę nerek, dzięki temu sprzyjają wypłukiwaniu osadu z nerek i dróg moczowych. Związki te pomagają także zmniejszyć obrzęki spowodowane zatrzymaniem wody i wspierają organizm w pozbywaniu się zbędnych produktów przemiany materii, a tym samym przyspieszają oczyszczanie organizmu. Dzięki temu działają nie tylko na zdrowie, ale też urodę, bo przyczyniają się do poprawy wyglądu skóry.  Obecny w liściach brzozy, kwas betulinowy, wspiera prawidłową odpowiedź organizmu na stan zapalny. Wykorzystuje się to w celu złagodzenia bólu stawów i kości dotkniętych stanem zapalnym.

Nagietek płatki

Medyczne zastosowanie nagietka sięga kilku wieków wstecz. Już w XII wieku nagietek był używany jako lekarstwo na trucizny.

Pomarańczowy kwiat jest źródłem wielu prozdrowotnych składników takich jak flawonoidy, które w organizmie człowieka działają jak przeciwutleniacze chroniąc go przed wolnymi rodnikami oraz toksycznymi substancjami.

Ma działanie wzmacniające odporność, przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Jest bogaty w magnez, mangan oraz witaminę C.

Nagietek stosowany jako napar wspomaga trawienie i pozytywnie wpływa na ściany przewodu pokarmowego. Stosuje się go przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nieżytach żołądkach i jelit, chorobach pęcherzyka żółciowego. Działa tonizująco, łagodzi owrzodzenia i skurcze jelit. Ma właściwości rozkurczające i żółciopędne. Pomaga też rozluźnić napięcie narządów rodnych podczas menstruacji.

Kochani to wszystko, cały ten wachlarz dobroci dla naszego organizmu zawarłam w jednej herbatce. Tak aby mogła ona służyć każdemu z nas i wspomagać nasze zdrowie jak najkorzystniej. Częstujmy się nią na zdrowieJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *