PRZEPIS NA NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE
Często pytacie, jak zrobić naleśniki takie, które będą cienkie i nie będą się rwały. Długo eksperymentowałam w mojej kuchni, aż udało mi się właśnie takie zrobić.
Są pyszne, złociste i cudnie rolują się z farszem czy konfiturami, dżemami 🙂
PRZEPIS NA NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE
SKŁADNIKI:
350 ml mleko ryżowe
100 g mąki ryżowej
40 g maki kukurydzianej
30 g mąki ziemniaczanej
20g mielonego lnu
1 jajko
Masło klarowane do smażenia
Sól
WYKONANIE:
Mleko ryżowe połącz z mąką ryżową, kukurydziana i ziemniaczaną. Dodaj mielony len, i jajko. Dokładnie rozmieszaj i dodaj szczyptę soli. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Odstaw na 10 minut.
Rozgrzaną patelnię posmaruj kawałkiem masła klarowanego. Wlej ciasto i smaż z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Usmażone wyłóż na talerz.
SMACZNEGO 🙂