JESIENNA DIETA
Jesienna dieta, nic bardziej obfitującego w pyszne warzywa i owoce. Natura zawsze prowadzi ścieżkami dając nam mnogość darów pór roku. Jesień to pełne jej bogactwo.
Dzisiaj przepis na ciepłe, zdrowe i pełnowartościowe jesienne śniadanie 🙂
JESIENNA DIETA
PRZEPIS NA NALEŚNIKI
SKŁADNIKI:
- 350 ml mleko ryżowe
- 100 g mąki ryżowej
- 40 g maki kukurydzianej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 20g mielonego lnu
- 1 jajko
- Masło klarowane do smażenia
- Sól
WYKONANIE:
Mleko ryżowe połącz z mąką ryżową, kukurydziana i ziemniaczaną. Dodaj mielony len, i jajko. Dokładnie rozmieszaj i dodaj szczyptę soli. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Odstaw na 10 minut.
Rozgrzaną patelnię posmaruj kawałkiem masła klarowanego. Wlej ciasto i smaż z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Usmażone wyłóż na talerz.
NADZIENIE DO NALEŚNIKÓW:
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki startej świeżej kurkumy
- ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- ½ dużego pomidora
- ½ awokado
- 1 łyżka ciecierzycy ugotowanej (bądź z puszki)
- zielona pietruszka
- 2 łyżeczki jogurtu kokosowego
WYKONANIE:
Pokrój pomidora, awokado w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek, startą kurkumę i imbir. Przemieszaj, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i awokado. Podduś chwilkę i dodaj ciecierzycę. Wszystko duś bez przykrycia około 7 -10min. często mieszając. Na koniec dodaj 1 łyżeczkę jogurtu kokosowego i posiekaną drobno zieloną pietruszkę. Przemieszaj i podawaj z ciepłymi naleśnikami dekorując drugą łyżeczką jogurtu.
SMACZNEGO 🙂