CIASTO Z JAGODAMI – BEZ GLUTENU, BEZ NABIA艁U 馃檪
Rok temu dzieli艂am si臋 z Wami przepisem na pyszne ciasto z bor贸wk膮 ameryka艅sk膮聽 馃檪
Tu przepis https://www.beataabramczyk.pl/?p=1486
Do pieczenia wykorzystywa艂am m膮k臋 migda艂ow膮 i wi贸rki kokosowe. Ciasto zdoby艂o wiele fan贸w i wiem, 偶e do dzisiaj jest ch臋tnie przez Was pieczone. Jednak pisa艂y艣cie te偶, 偶e czasami tam gdzie mieszkacie trudno o dost臋p do maki migda艂owej czy kokosowej. Dlatego dzisiaj pragn臋 podzieli膰 si臋 przepisem na ciasto, w kt贸rym mo偶ecie u偶y膰 inn膮 m膮k臋 i owoce, jakie przyjd膮 Wam do g艂owy. Ja u偶y艂am troch臋 bor贸wki ameryka艅skiej i jag贸d 馃檪
Podczas tworzenia tego przepisu opr贸cz pysznego smaku, bardzo chcia艂am uzyska膰 dwie rzeczy.聽 Ciasto聽 mia艂o by膰 bez glutenu i bez nabia艂u i bardzo s艂oneczne 馃檪 Wi臋kszo艣膰 przepis贸w ma w sobie kefir, ma艣lank臋 b膮d藕 jogurt, ale to wszystko nabia艂, kt贸rego ja nie jadam ju偶 od trzech lat. Dlatego zacz臋艂am eksperymentowa膰 i wszystko wysz艂o wspaniale 馃檪
Ciasto robi si臋 szybko i 艂atwo 馃檪聽聽 Jest mi臋kkie, delikatne, smaczne, s艂odkie i z dodatkiem owoc贸w sezonowych.
CIASTO Z JAGODAMI – BEZ GLUTENU, BEZ NABIA艁U 馃檪
A oto przepis!
Sk艂adniki:
3 jajka
2 szklanki m膮ki kukurydzianej
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1 艂y偶eczka sody
1 szklanka cukru trzcinowego drobno zmielonego
170 gram贸w jogurtu kokosowego
1/2 szklanki聽 oleju kokosowego
1 艂y偶eczka cukru waniliowego i par臋 kropel aromatu waniliowego
szczypta soli
1聽 gar艣膰 jag贸d
1 gar艣膰 bor贸wki ameryka艅skiej
Wykonanie:
- M膮k臋 kukurydzian膮 po艂膮cz w misce z bezglutenowym proszkiem do pieczenia, sod膮, cukrem waniliowym.
- W drugiej misce bia艂ka oddziel od 偶贸艂tek i ubij przy pomocy miksera na sztywn膮 pian臋. Nast臋pnie聽 ubijaj膮c dodaj cukier. Kiedy piana z bia艂ek po艂膮czy si臋 dok艂adnie z cukrem, dodaj 偶贸艂tka i ubijaj jeszcze chwil臋.
- Teraz delikatnie mieszaj膮c, dodaj roztopiony i ostudzony olej kokosowy, nast臋pnie wlej jogurt i przy pomocy szpatu艂ki bardzo delikatnie wymieszaj wszystko.
- Do mokrych sk艂adnik贸w dodaj suche, dalej delikatnie mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto przelej do wy艂o偶onej papierem do pieczenia tortownicy o 艣rednicy 24cm.
- Na ko艅cu wysyp na ciasto bor贸wk臋 ameryka艅sk膮 i聽 jagody tak, aby si臋 troszk臋 zag艂臋bi艂y. Pieczemy w 180stopni oko艂o 25 – 30 minut (do suchego patyczka). Po wystygni臋ciu opcjonalnie mo偶na posypa膰 cukrem pudrem.
To dla 艂asuch贸w 馃檪
Ciasto cudownie smakuje z herbatk膮 zio艂ow膮 Barwy dnia linii aap naya https://www.aapnaya.pl/produkt/herbatka-barwy-dnia/