POMIDORY W TWOJEJ SPIŻARNI
Kochani jak wam minął weekend? U mnie w kuchni zawitały pomidory, co oznaczało tylko jedno, przetwory, przetwory, przetwory!
Cóż to była za uczta i świetna zabawa, ketchupy, przeciery na zupę, pomidorki krojone z czosnkiem i rozmarynem do sosów i dań jednogarnkowych, całe dostojne pomidory zatopione w marynacie… Moja spiżarnia już zapełnia się darami natury, a jesień jeszcze przede mną. Zbliża się czas kiedy właśnie możemy cieszyć się tak wieloma barwnymi owocami i warzywami. Pełna ich obfitość zachęca do jedzenia i robienia przetworów. Więcej o jesiennej obfitości i jej właściwościach w mojej nowej książce ,,Hashimoto. Cztery pory roku”. Premiera 23.09.2020 !
A dzisiaj szybki przepis na domowy zdrowy ketchup i pomidorki zatopione w ziołach 🙂
POMIDORY W TWOJEJ SPIŻARNI
Domowy ketchup
Składniki:
1 kg pomidorów Lima
200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
30 g cukru
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka octu z jabłek
½ łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu mielonego
2 ziarenka ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
1-2 goździki
Szczypta cynamonu
½ łyżeczka papryki wędzonej
2 szczypty papryki ostrej
Wykonanie:
Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozpuść łyżkę masła klarowanego i wrzuć pomidory i pokrojoną cebulę. Zamieszaj. Dodaj cukier, ocet jabłkowy, musztardę, sól, pieprz, cynamon, paprykę wędzoną, paprykę ostrą. Chwilę duś na małym ogniu, następnie zmiksuj wszystko blenderem. Teraz dodaj liście laurowe, ziele angielskie i goździki i doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj ok. 45min, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie z ketchupu usuń liście laurowe, ziele angielskie i goździki i zmiksuj go jeszcze raz. Gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Gorący keczup umieść w przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoikach, pozostaw ok 1 cm odstępu między zawartością a brzegiem słoika. Słoiki zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
POMIDORY W TWOJEJ SPIŻARNI
Pomidorki zatopione w ziołach
Składniki:
Około 5-6 pomidorów Lima na jeden słoik (ilość zależy od wielkości słoika)
3- 4 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
Zalewa: na 1 litr wody 1 łyżka soli
Wykonanie:
Dokładnie umyj słoiki oraz zakrętki, a następnie wyparz je wrzątkiem. Zagotuj wodę z solą. Pomidory umyj . Na dno słoika włóż 2 ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. Następnie ułóż w słoiku dość ciasno pomidory, ale tak aby się nie uszkodziły. Na górę dodaj pozostały czosnek i rozmaryn i zalej ciepła zalewą i zamknij słoik. W słoiku należy zostawić 1 cm pustej przestrzeni.
Teraz pasteryzacja.
Do garnka włóż ściereczkę i nalej ciepłą wodę. Ściereczka zamortyzuje uderzenia weków o garnek podczas gotowania, kiedy słoiki będą „podskakiwać” wskutek wrzącej wody. Pomiędzy słoikami należy zostawić przestrzeń umożliwiający swobodny przepływ wody. Słoiki wstaw do garnka, tak aby woda zakrywała je do ¾. Pasteryzuj około 40 minut. Po zakończeniu pasteryzacji, pozostaw weki w temperaturze pokojowej, do całkowitego wystygnięcia.
SMACZNEGO 🙂