NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

PRZEPIS NA NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

Często pytacie, jak zrobić naleśniki takie, które  będą cienkie i nie będą się rwały. Długo eksperymentowałam w mojej kuchni, aż udało mi się właśnie takie zrobić.

Są pyszne, złociste i cudnie rolują się z farszem czy konfiturami, dżemami 🙂

PRZEPIS NA NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI:

350 ml mleko ryżowe

100 g mąki ryżowej

40 g maki kukurydzianej

30 g mąki ziemniaczanej

20g mielonego lnu

1 jajko

Masło klarowane do smażenia

Sól

WYKONANIE:

Mleko ryżowe połącz z mąką ryżową, kukurydziana i ziemniaczaną. Dodaj mielony len,  i jajko. Dokładnie rozmieszaj i  dodaj szczyptę soli. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Odstaw na 10 minut.

Rozgrzaną patelnię posmaruj kawałkiem masła klarowanego. Wlej ciasto i smaż z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Usmażone  wyłóż na talerz.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *