PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE BEZGLUTENOWE

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Święta Bożego Narodzenia to magia, którą tworzymy sami co roku. Przygotowując się do nich robimy wieńce adwentowe i zapalamy świece. W naszej kuchni zaczynają  tańczyć zapachy, smaki, kolory cynamonu, kardamonu, imbiru, goździków, pomarańczy, mandarynek, miodu, orzechów, rodzynek, czekolady….    Zazwyczaj, to pierniczki świąteczne rozpoczynają tę magię w kuchni i rozniecają apetyt na więcej smakołyków 😉

Zawsze w tym czasie piekę świąteczne ciasteczka maślane. W tym roku zapragnęłam też upiec ciasteczka takie o smaku pierniczków. Najpierw przygotowałam domową przyprawę do pierniczków.

Jej skład tak naprawdę zależy od Twoich upodobań. Ilość cynamonu, czy goździków, imbiru można dobierać samemu według swojego smaku. Ja przygotowuję mniej więcej taki

Skład:

1 mała torebka cukru waniliowego

5 łyżeczek cynamonu

1,5 łyżeczki suszonego imbiru

1,5 łyżeczki zmielonych goździków

1 łyżeczka  zmielonych nasion kardamonu

1,5 łyżeczki startej gałki muszkatowej

½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

½ łyżeczki zmielonego pieprzu

½ łyżeczki zmielonych ziaren anyżku

Większość składników można kupić w formie zmielonej. Takie jak goździk, kardamon, ziele angielskie, czy anyż możemy zmielić sami w młynku do kawy, bądź rozetrzeć w moździerzu.

Po przygotowaniu wsypuję mieszankę do słoiczka i gotowe 🙂

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Teraz mogę zabrać się za świąteczne pierniczki 🙂

Skład:

170 g maki z tapioki

170 g maki z ciecierzycy

170 g maki ryżowej

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

1 łyżeczki przyprawy do piernika

2 żółtka

140 g cukru trzcinowego

½ szklanki mleka migdałowego

1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

3 łyżeczki syropu klonowego

2 łyżeczki kakao

Białko do posmarowania ciasteczek, bądź lukier.

Lukier:

Przesiany przez sitko cukier puder połącz z sokiem cytryny i bardzo dokładnie utrzyj, aż uzyskasz gładką jednolita dość gęstą konsystencję.

Wykonanie pierniczków:

Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąki, dodaj cukier waniliowy, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia bezglutenowy i przyprawę do piernika.

Żółtka utrzyj w mikserze, dodaj cukier, mleko i olej kokosowy, syrop klonowy i kakao. Połącz suche składniki z mokrymi dosypując i mieszając do uzyskania zwartego ciasta. Przełóż ciasto na blat oprószony mąką np: ryżową i wyrabiaj jeszcze chwilę. Ciasto nie powinno się lepić do palców (jeżeli tak jest dosyp troszkę maki)

Zawiń ciasto w folię i wsadź do zamrażalki na około 10 min. Następnie podziel na dwie, trzy części i rozwałkuj do grubości około 5 – 6 mm (w zależności jaką grubość ciasteczek lubisz). Zawsze trzeba podsypać mąką blat i wałek (tak, aby ciasto się nie lepiło). Po rozwałkowaniu ciasta pozostaje nam wykroić foremką pierniczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można pomalować białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec 10 – 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C.

Wystudzone pierniczki  można polać lukrem, tworząc wzorki.

Smacznego🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *