Jesienne danie na rozgrzanie馃巸

Jesienne danie na rozgrzanie馃巸

Dyniowe szale艅stwo w mojej kuchni trwa nadal.馃巸馃檪

Opr贸cz zupy dyniowej,kt贸r膮 prawie wszyscy ju偶 wprowadzili do swojej kuchni mnie zamarzy艂a si臋 potrawa na drugie danie.Po sprawdzeniu co te偶 mam w lod贸wce skomponowa艂am prost膮 i bardzo szybk膮 w wykonaniu potraw臋,kt贸ra na pewno jest dla nas zdrowa i przede wszystkim syta i rozgrzewaj膮ca. O聽 warto艣ciach dyni pisa艂am tutaj鈥ttps://www.beataabramczyk.pl/?p=426

A jarmu偶 ?

Ma wiele dobroci w sobie.

Zawiera聽 przede wszystkim bardzo du偶o wapnia co dla os贸b nie jedz膮cych nabia艂u jest wa偶n膮 informacj膮.

W 100 gramach jarmu偶u jest 157 mg wapnia. To wi臋cej ni偶 w 100 ml mleka.

Jest bogatym 藕r贸d艂em witamin: K, A oraz C. Bogaty w karetonoidy: beta-karoten, lutein臋, zeaksantyn臋, kt贸re s膮 przeciwutleniaczami聽 聽odpowiadaj膮cymi 聽za hamowanie szkodliwych proces贸w oksydacyjnych, mo偶e 聽wi臋c zapobiega膰 rozwojowi chor贸b nowotworowych oraz uk艂adu kr膮偶enia, zwyrodnieniu plamki 偶贸艂tej. Jest cennym 藕r贸d艂o sulforafanu, zwi膮zku o dzia艂aniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Zawiera indole, kt贸re hamuj膮 wydzielanie aktywnych estrogen贸w, dzi臋ki czemu chroni膮 przed rakiem piersi.

Jest r贸wnie偶 bogatym 藕r贸d艂em flawonoli o dzia艂aniu przeciwzapalnym i przeciwutleniaj膮cym.

Oczywi艣cie aby uzyska膰 te wszystkie dobroci ,kt贸re oferuje nam jarmu偶 najlepiej przygotowywa膰 go na parze 3-4min.

Ale dla nas os贸b z chor膮 tarczyc膮 jarmu偶, kt贸ry nale偶y do聽 rodziny kapustowatych kryje r贸wnie偶 goitrogeny-zwi膮zki聽 maj膮ce wp艂yw na metabolizm jodu co za tym idzie obni偶aj膮 jego st臋偶enie w organizmie.

Jak mo偶emy zniwelowa膰 to niekorzystne dzia艂anie?

Trzeba jarmu偶 gotowa膰 bez przykrycia. W wysokiej temperaturze goitrogeny ulatniaj膮 si臋. I je偶eli mamy nasze hormony tarczycowe w normie mo偶emy korzysta膰 z dobroci jarmu偶u.

Sk艂adniki:

1 ma艂a dynia Muscat de Provence, czyli Prowansalska, Muszkato艂owa lub Francuska.

(mo偶e by膰 te偶 Hokkaido)

du偶y p臋czek jarmu偶u

szklanka ugotowanego ry偶u basmati

mleczko kokosowe ma艂a puszka

艂y偶ka mas艂a klarowanego

1/2 艂y偶eczki kurkumy

1/2艂y偶eczki imbiru

1/2艂y偶eczki cary

s贸l

tymianek do posypania dyni

Wykonanie:

Ry偶 ugotuj wed艂ug przepisu.Dyni臋 umyj i pokr贸j w kostk臋 nasmaruj oliw膮 z oliwek,posyp sol膮 i tymiankiem.W艂贸偶 do nagrzanego piekarnika 160st.,piecz oko艂o 20 min.( a偶 b臋dzie mi臋kka).

Jarmu偶聽 op艂ukaj w du偶ej ilo艣ci wody, ods膮cz, wytnij gruby 艣rodkowy nerw i odrzuci膰.Nast臋pnie przelej wrz膮tkiem.Gdy przestygnie pokr贸j na mniejsze kawa艂ki.

Na rozgrzan膮 patelni臋 daj 艂y偶k臋 mas艂a klarowanego,dodaj przyprawy kurkum臋,imbir,cary,mieszaj by przyprawy nie przypali艂y si臋.Jak poczujesz pi臋kny zapach przypraw rozchodz膮cy si臋 po Twojej kuchni dodaj jarmu偶 i mleczko kokosowe.Na ma艂ym ogniu du艣 do mi臋kko艣ci,po czym dodaj upieczona dyni臋 i ugotowany ry偶.Wszystko jeszcze chwil臋 mieszaj膮c delikatnie gotuj.Po po艂膮czeniu produkt贸w nak艂adaj na talerz i zajadaj馃檪

SMACZNEGO馃檪馃巸



Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *