Wiosenny obiad

Nastroiła mnie dzisiaj pięknie zielona trawa w ogródku.

Postanowiłam skomponować sobie szybki pyszny obiad kolorowy,pełny barw i ciepła.

Podaje wam przepis na dwie osoby:

  • 1 brokuł
  • 3 marchewki młode
  • 2 kalarepki średniej wielkości
  • pęczek botwinki
  • łyżka mała klarowanego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,sól ,pieprz do smaku

Na gotującą posoloną wodę dodajemy kilka kropel cytryny, wkładamy opłukanego brokuła i gotujemy 2-5 minuty.Ugotowany brokuł wyłów z gorącej wody i włóż na minutę do miski z lodowatą wodą.Teraz możesz odcedzić.Między czasie wymyj, obierz i pokrój warzywa na kostkę ,liście botwinki poszatkuj rozgrzej na patelni masło klarowane .Jak będzie gorące dodaj kurkumę ,mieszaj aż poczujesz przepiękny zapach. Wtedy dodaj warzywa ,pomieszaj ,przykryj pokrywką i duś na małym ogniu.Można podlać troszeczkę wodą żeby się nie przypaliło.Dusimy do miękkości warzyw dodajemy sól himalajską,pieprz.

SMACZNEGO:)

 

Dodaj komentarz

Block

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X