Nastroiła mnie dzisiaj pięknie zielona trawa w ogródku.
Postanowiłam skomponować sobie szybki pyszny obiad kolorowy, pełny barw i ciepła.
Podaje wam przepis na dwie osoby:
- 1 brokuł
- 3 marchewki młode
- 2 kalarepki średniej wielkości
- pęczek botwinki
- łyżka mała klarowanego
- 1/2 łyżeczki kurkumy,sól ,pieprz do smaku
Na gotującą posoloną wodę dodajemy kilka kropel cytryny, wkładamy opłukanego brokuła i gotujemy 2-5 minuty. Ugotowany brokuł wyłów z gorącej wody i włóż na minutę do miski z lodowatą wodą. Teraz możesz odcedzić. Między czasie wymyj, obierz i pokrój warzywa na kostkę, liście botwinki poszatkuj rozgrzej na patelni masło klarowane. Jak będzie gorące dodaj kurkumę, mieszaj aż poczujesz przepiękny zapach. Wtedy dodaj warzywa, pomieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu. Można podlać troszeczkę wodą żeby się nie przypaliło. Dusimy do miękkości warzyw dodajemy sól himalajską, pieprz.
SMACZNEGO 🙂