CIASTO ZE ŚLIWKAMI – BEZGLUTENOWE
Co prawdziwa kobieta robi w trudnej sytuacji? – Kobieta Pracująca z „Czterdziestolatka „czyli Irena Kwiatkowska wie najlepiej, co trzeba robić i mówi nam to w jednym z odcinków tego serialu
Piecze placek ze śliwkami!
Dlatego, ja dzisiaj właśnie chciałabym podać Wam przepis na pyszny placek z tymi owocami.
Kiedy byłam mała w moim rodzinnym domu zawsze na stole pojawiał się w porze jesieni placek ze śliwkami. Uwielbiałam go. Był dla mnie jednym z tych ciast, które przenoszą w pełną rozkosz podniebienia i uczucie błogiego szczęścia i spokoju 🙂 Niestety od wielu lat nie jem glutenu, co spowodowało, że i moje ulubione ciasto mogłam oglądać za ,,szybki” . Szukałam i próbowałam wielu przepisów, by odzyskać smaki z dzieciństwa, na próżno. Zaczęłam sama eksperymentować, aż w końcu udało mi się poczuć ten zapach, smak, za którym tak bardzo tęskniłam. Dzisiaj pragnę podzielić się z Wami tym przepisem zapewniając, że z każdym zjedzonym kawałkiem będziecie bardziej zrelaksowane 🙂
CIASTO ZE ŚLIWKAMI – BEZGLUTENOWE
Składniki:
500 g śliwek węgierek
1 szklanka mąki jaglanej
1/2 szklanka z mąki z tapioki
1/2 szklanka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
1/2 szklanka cukru trzcinowego plus łyżka do posypania ciasta
1/2 szklana roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
3 krople naturalnego ekstraktu waniliowego
Cynamon i cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka wyciągnij z lodówki około godziny przed pieczeniem ciasta. Ich temperatura powinna być pokojowa.
Piekarnik nagrzej do temp.180 st. W trakcie nagrzewania piekarnika wymyj i wydryluj śliwki.
Rozpuść w rondelku olej kokosowy lub masło klarowane. Odstaw do wystygnięcia.
Zmieszaj suche składniki:
1 szklanka mąki jaglanej
1/2 szklanka z mąki z tapioki
1/2 szklanka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Ubij jajka, dodaj do nich pomału cukier trzcinowy cały czas miksując. Następnie wlej ostudzony olej kokosowy lub masło klarowane, zmiksuj całość na jednolitą masę. Nastaw mikser na małe obroty i pomału łyżką dodawaj zmieszane suche składniki do pełnego wymieszania. Dodaj parę kropel ekstraktu waniliowego. Wszystko razem wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto do tortownicy. Wypestkowane śliwki zanurzaj w cieście blisko koło siebie, posyp całość cynamonem i cukrem trzcinowym. Piecz w 180 st. około 50- 60 min. (do suchego patyczka)
Ciasto można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Po schłodzeniu posyp opcjonalnie cukrem pudrem.
Zapach ciasta, który rozchodzi się po całym domu, tak jak mówi Kobieta Pracująca, od razu przestawia nasz układ nerwowy na trawienie, a nie na przeżywanie jakiś abstrakcyjnych problemów 🙂
SMACZNEGO 🙂