JESIENNE ŚNIADANIE

JESIENNA DIETA

Jesienna dieta, nic bardziej obfitującego w pyszne warzywa i owoce. Natura zawsze prowadzi ścieżkami dając nam mnogość darów pór roku. Jesień to pełne jej bogactwo.

Dzisiaj przepis na ciepłe, zdrowe i pełnowartościowe jesienne śniadanie  🙂

JESIENNA DIETA

PRZEPIS NA NALEŚNIKI

SKŁADNIKI:

  • 350 ml mleko ryżowe
  • 100 g mąki ryżowej
  • 40 g maki kukurydzianej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 20g mielonego lnu
  • 1 jajko
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól

WYKONANIE:

Mleko ryżowe połącz z mąką ryżową, kukurydziana i ziemniaczaną. Dodaj mielony len,  i jajko. Dokładnie rozmieszaj i  dodaj szczyptę soli. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Odstaw na 10 minut.

Rozgrzaną patelnię posmaruj kawałkiem masła klarowanego. Wlej ciasto i smaż z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Usmażone  wyłóż na talerz.

NADZIENIE DO NALEŚNIKÓW:

  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki startej świeżej kurkumy
  • ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ dużego pomidora
  • ½ awokado
  • 1 łyżka ciecierzycy ugotowanej (bądź z puszki)
  • zielona pietruszka
  • 2 łyżeczki jogurtu kokosowego

WYKONANIE:

Pokrój pomidora, awokado w kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj  posiekany czosnek, startą kurkumę i imbir. Przemieszaj, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i awokado. Podduś chwilkę i dodaj ciecierzycę. Wszystko duś bez przykrycia około 7 -10min. często mieszając. Na koniec dodaj 1 łyżeczkę jogurtu kokosowego i posiekaną drobno zieloną pietruszkę. Przemieszaj i podawaj z  ciepłymi naleśnikami dekorując drugą łyżeczką jogurtu.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *