ZUPA JESIENNA

Jesień to czas na pyszne syte, zdrowe zupy.  Dbając o jelita,  a co za tym idzie o odporność, dzisiaj jedna z moich ulubionych zup jesiennych.
Składniki:
5 marchewek
1 duża pietruszka
1/4 seler
mały kawałek pora
1 batat
1/4 kapusty białej
1 cebula
5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
3 cm imbiru drobno pokrojonego
7 ziarenek ziela angielskiego
5 listków laurowych
6 ziarenek pieprzu
4 ziarenka jałowca
1 łyżka masła klarowanego
ocet jabłkowy, sól do smaku.
Wykonanie:
Kapustę poszatkuj, pozostałe jarzyny pokrój na talarki. Cebulę, por, czosnek pokrój drobniutko. W dużym garnku roztop masło klarowane, dodaj wszystkie suche przyprawy, przemieszaj do uzyskania zapachu, dodaj pokrojony czosnek, imbir, cebulę, por i mieszaj aż do zeszklenia. Dodaj kapustę i pokrojone warzywa. Mieszaj  około 3 min. dolej wodę tak, aby przykryła na dwa, trzy palce jarzyny. Posól i gotuj bez przykrycia do miękkości warzyw. Można w trakcie gotowania dolać wody, gdy zupa będzie z gęsta (to według uznania). Na koniec dodaj ocet jabłkowy, sól do smaku.
SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *